Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 9 december 10:00 |
Artikelnummer | 72591 |
Pris | 1335:- |
Beställ från Systembolaget |
Auvergne var länge ett snudd på bortglömt vinområde, men innan vinlusens härjningar stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. 2004 drog Patrick Bouju igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Med tiden letade han rätt på de bästa kända och glömda markerna i Puy-de-Dôme, Auvergne. Idag odlar Patrick och hans partner Justine Loiseau nästan fem hektar och gör dessutom vin av inköpta druvor från vinodlande vänner de litar på.
Chardonnay (80 %) samt chenin blanc och sauvignon. Frukten är inköpt av ekologiska odlare med tre ursprung: Gergovie i Puy-de-Dôme, Auvergne samt Coteaux du Layon, Loire och Sologne, Touraine. Kalkstensjordarna i Auvergne möter vittrande schist i Anjou i och sandiga lerjordar i Sologne.
De hela druvklasarna pressades direkt. Jäsningen skedde sedan spontant i medelstora ekliggare ('foudres') och tank, med minst ett års vila på jästfällningen utan omrörning eller omdragning. De tre druvsorterna låg separerade fram till den slutliga blandningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13 %
Lulu 2022 bjuder på gamay d'auvergne från en gammal parcell med minst 80-åriga stockar. Vinmarken är en av dem Patrick arbetat med ända från början och är belägen i Puy d’Anzelle, Cournon, Puy-de-Dôme. De gamla rankorna står i norrsluttning på en utslocknad vulkan med jordmån av basalt.
Druvorna avstjälkades helt innan jäsningen startade spontant i sluten tank under naturligt bildad koldioxid ("semi-carbonique"). Macerationen varade i tre månader utan aktiv extraktion. Efter pressning vilade vinet tretton månader i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 12,5 %
Pinot noir med små andelar gamay d'auvergne, bägge från cirka 80-åriga stockar. Vinmarken är en av dem Patrick arbetat med ända från början och är belägen i Puy d’Anzelle, Cournon, Puy-de-Dôme. Jordmånen är utpräglat stenig med starka inslag av vulkanisk basalt.
Delvis avstjälkade druvor, delvis hela klasar i varvade lager. Jäsningen startade spontant i sluten tank under naturligt bildad koldioxid ("semi-carbonique"). Macerationen varade i tre månader utan aktiv extraktion. Efter pressning vilade vinet tretton månader i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13 %