Beställningssortiment

Vin & Natur Frank Cornelissen Contrada 2017 – SLUT!

Format 5 flaskor
Säljstart 22 maj 10:00
Artikelnummer 79330
Pris 2870:-
launch Beställ från Systembolaget

I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank Cornelissen – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ”contrada” en administrativ underdelning till kommun. Contrada-vinerna beskriver Frank som särskilt ämnade för vinentusiasten som gillar att lagra, och nämner även att en vingårdskarta är på väg att produceras av Alessandro Masnaghettis förlag Enogea. De här vinerna är inte nödvändigtvis bättre men ofta mer fängslande genom sitt tydliga uttryck för den specifika växtplatsen.

Contrada-vinerna får längre tid på sig att mogna i tank. Medan Sucucaru Rosso och Munjebel Rosso Classico buteljeras ett år efter skörd, så väntar Frank med att buteljera alla sina vingårdsviner ända till i februari-mars våren efter – precis som i Bourgogne. Den årstiden har vinerna en god fräschör i frukten och är kompakta och knutna så att de klarar buteljeringen bra. Med nybyggt lagerhus är målsättningen att vingårdsvinerna ska få ett helt år på flaska att hitta sitt fokus innan de säljs.

Växtsäsongen 2017 var varm på Etna och gav kraftfulla viner med stora mogna tanninstrukturer och pepprig värme i svansen. Det är en god idé att ge dem ett par tre års lagring för att öppna upp alla inneboende lager och nyanser.


Munjebel Rosso CS 2017

Chiusa Spagnola (CS) härstammar från läget med samma namn i contrada Zottorinoto i byn Solicchiata, på 620 meters höjd. De oympade stockarna planterades under decenniet efter 1925 och är idag minst 80 år gamla. Det här läget ger vanligen djupare, mer tanninrika viner.

Munjebel Rosso CR 2017

Campo Re (CR) kommer från trakten av byn Randazzo på nordvästra sidan av Etna, i contrada Campo Re. Den här vingården är belägen på 730 meters höjd, och har en djup/tung jordmån där druvorna mognar sent. Stockarna är delvis oympade och mer än 70 år gamla. Vinerna får gott djup och en kraftfull tanninstruktur åt barolo-hållet.

Munjebel Rosso MC 2017

Monte Colla (MC) kommer från en vinmark i contrada Monte Colla, på 760 meters höjd. Det här är en brant och terrasserad vingård med solbelyst söderläge mittemot Etna. Stockarna planterades 1946 i en jordmån av sandig lera. Vinerna härifrån blir vanligen rika och kraftfulla.

Munjebel Rosso PA 2017

Porcaria (PA) kommer från cru Porcaria i den övre delen av contrada Feudi di Mezzo, 640 m.ö.h. Stockarna är traditionellt beskurna som alberello (fristående buskar) och är mer än 60 år gamla. Läget kan bjuda på utmaningar att få frukten helt mogen, men när allting klaffar blir vinerna kompletta med kraft och elegans.

Munjebel Rosso FM 2017

Feudi di Mezzo (FM) är en mer vidsträckt contrada än de flesta. Därför har Frank valt att vinifiera den lägre delen – vars höjd är ungefär 580 meter – separat. Rankorna här är relativt sett yngre, strax över 40 år gamla. Kombinationen av djupare jordar och god luftgenomströmning ger bra mognad i frukten.