Beställningssortiment

Vin & Natur Didon 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 7 februari 10:00
Artikelnummer 55664
Pris 1173:-

För andra gången presenterar vi en samlingsvolym från paret Naïma och David Didon i Côte Chalonnaise.

Didons vinmark är en parcell om två hektar besatta med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en av byns bönder som planterade rankorna med massalt urval under perioden 1947-1960. Sedan dess har jorden plöjts regelbundet med häst, så att rankorna uppmuntrats att utveckla djupa rötter. Läget är en lieu-dit (historisk vinmark) vid namn ’Vignes Blanches’. Den ligger i en ganska brant sluttning som vänder sig mot öster, med jord av tät röd kalklera och kalksten, och är erkänd som en av de bästa markerna i byn. Didons odlingsmetoder är fullt ut biodynamiska, dock utan certifiering.

I källaren börjar arbetet med hela druvklasar som pressas direkt till de vita vinerna, och får ungefär tio dygns maceration för de röda. Hitintills får vinerna mogna nio månader på jästfällningen i använda fat, men man siktar på att förlänga den perioden med ett par månader. Alla omdragningar sker försiktigt så att man inte ska behöva filtrera. Paret gör fem olika viner: en pétillant naturel av aligoté, en bourgogne aligoté, en bourgogne blanc av pinot blanc, en bourgogne rouge av pinot noir (det första av Didons viner vi presenterade i Sverige), och till sist en bourgogne rouge ”Cuvée Longue” som fått ett extra års lagring på fat.


Bourgogne Blanc 2020

Pinot blanc från gamla rankor i Vignes Blanches - ett högt och relativt brant österläge ovanför byn Chassey-le-Camp, med jordmån av röd lera och kalksten. Planteringarna gjordes huvudsakligen mellan 1947 och 1960 med massalt urval. Jordbruket är fullt ut biodynamiskt.

Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Därefter jäste vinet av egen kraft i använda bourgognefat, med nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes strax innan nästa skörd, utan klarning, filtrering eller tillsatser. Vinet har en lätt reduktion som gärna kan pareras med luftning i karaff. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Bourgogne Rouge 2020

Pinot noir från gamla rankor i Vignes Blanches - ett högt och relativt brant österläge ovanför byn Chassey-le-Camp, med jordmån av röd lera och kalksten. Planteringarna gjordes huvudsakligen mellan 1947 och 1960 med massalt urval. Jordbruket är fullt ut biodynamiskt.

Druvklasarna skördades för hand och placerades hela i glasfibertank för spontan jäsning. Efter pressningen fick vinet mogna nio månader i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Vinet har en lätt reduktion som kan pareras med luftning i karaff, eller genom något års lagring. Dricks sedan lika bra första som andra kvällen efter att flaskan öppnats.

Bourgogne Rouge 'cuvée longue' 2019

"Cuvée Longue" innebär att vinet fått vila ett extra år i fat. Liksom föregående vin är detta pinot noir från de gamla rankorna i Vignes Blanches - ett högt och relativt brant österläge ovanför byn Chassey-le-Camp, med jordmån av röd lera och kalksten. Planteringarna gjordes huvudsakligen mellan 1947 och 1960 med massalt urval. Jordbruket är fullt ut biodynamiskt.

Druvklasarna skördades för hand och placerades hela i glasfibertank för spontan jäsning. Efter pressning fick vinet mogna 21 månader i använda bourgognefat innan assemblage i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Den långa uppväxten gör att vinet upplevs helt färdigt direkt ur flaskan, men troligen också får en längre framtid.