Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 24 april 10:00 |
Artikelnummer | 73868 |
Pris | 1389:- |
Beställ från Systembolaget |
Världens mest berömda druvsort? Chardonnay är fascinerande transparent när det gäller att uttrycka platsen där den växer, och dessutom tacksam som projektionsyta för alla möjliga föreställningar om vin – från det mest slätstrukna till det mest sublima. Forskarna berättar att druvsorten uppstod i Bourgogne genom en spontan korsbefruktning mellan pinot och gouais blanc, och det är mycket riktigt de kalkrika jordarna av marint ursprung i Bourgogne, Jura och Champagne som gett oss de mest distinkta uttrycken för vad chardonnay är kapabel till. Och så finns det till och med en by i Mâconnais som heter Chardonnay!
I den här lådan har vi kombinerat tre favoriter från tre bekanta adresser i Bourgogne. En minst sagt tänkbar kandidat till ”årets låda!”
I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.
Terroirs de Béru är en chardonnay från 35- till 40-åriga stockar i samtliga familjens lägen omkring byn Béru - inklusive monopolvingården Clos Béru. Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i ekliggare (2/3) och tank (1/3), med malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Årgång 2021 har en sval profil med slank citrusfrukt balanserad av markant frisk syra, kalkig textur och mineralisk havssälta. Strålande chablis, kort sagt.
Alkohol: 12 %
Sedan mer än tio år tillbaka driver Alice och Olivier De Moor en liten men naggande god négociantverksamhet vid namn 'Le Vendangeur Masqué' ("Den maskerade skördaren"). Delvis som ett svar på de klimatmässiga utmaningarna i årgångar som 2016 och 2017, men också som ett sätt att hantera druvor från arrenderade parceller som sköts med ekologiska metoder utan domänens formella certifiering. Alice och Olivier vinifierar samvetsgrant odlad frukt från vänner och bekanta och får dessutom tillfälle att experimentera med oväntade blandningar, och oavsett den lekfulla förklädnaden lyser parets omisskännliga signatur rakt igenom allt de gör.
'Le Vendangeur Masqué' Bourgogne Blanc är en ren chardonnay från Vaux-Auxerre samt Mâcon-Péronne. Dels handlar det om inköpt frukt från vännen Edouard Lepesme som arbetat med ekologiska metoder i tjugo år, och där druvorna skördades av De Moor. Till andra hälften består cuvéen av inköpt frukt från Maxime Grenot på Domaine de l'As i Mâconnais. Jordarna består på bägge håll av kalkrik lera och kalksten med inslag av marina fossiler.
De hela druvklasarna handskördades och pressades direkt. Musterna jäste sedan separat och spontant i medelstora ekliggare (Auxerre) samt i använda 500-liters fat och ståltank (Mâconnais). Vinerna gick genom sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan de blandades i augusti 2023. Buteljeringen gjordes i januari 2024 efter en lätt filtrering genom kiselgur samt en minimal dos so2.
Alkohol: 13 %
Jean-Marie Berrux tog klivet från reklamen i Paris till vinet i Bourgogne, via sin utbildning till vinmakare i Beaune. Sedan 2004 odlar han knappt två hektar chardonnay i byn Corpeau, strax bredvid gränsen till Puligny-Montrachet. Stockarna är planterade 1984 i en intensivt kalkhaltig gul lera. Allt arbete utförs för hand med biodynamiska metoder av Jean-Marie och hustrun Marie. Berrux är främst känd för ett särskilt vin: Le Petit Têtu eller ”den lille envise” - ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv.
Le Petit Têtu är en levande vit bourgogne som visar upp årgångens koncentration: intensiv frukt och diskreta fat, mogen syra och kalkfet munkänsla samt sprittande energiska mineraltoner. Den varma växtsäsongen gav ett vin med högre koncentration och mer inbäddad syra än förra årgången 2021. Liksom tidigare årgångar kommer den här att utvecklas positivt med flera års lagring under svala förhållanden. Serveras gärna vid 10-12 grader och håller utan problem flera dygn i öppen flaska.
Alkohol: 13,5 %