Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 30 september 10:00 |
Artikelnummer | 72883 |
Pris | 1452:- |
Beställ från Systembolaget |
Beskedet kom som en chock lördagen 1 juli 2023. Julie Balagny hade lämnat oss, endast 48 år gammal, i en oväntad hjärtattack. Efter många uttryck för publikens kärlek och en känslosam begravning uppstod frågan vad som skulle hända med hennes efterlämnade viner och vinmarker. För att göra en lång historia kort så har vi idag delvis svar – Julies medhjälpare Brice fortsätter än så länge att sköta markerna, och nu kan vi presentera hennes sista viner på egen hand.
I år är det femton år sedan Julie Balagny fick hjälp att hitta en avskilt belägen mark på höjderna i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Läget heter ’En Remont’ och består av tre hektar i ett enda stycke, i en brant sluttning med utsikt åt sydväst. Backen bjuder på skiftande andelar vittrad granit, sand och basalt och en varierande – mestadels hög – ålder på vinstockarna.
Samtidigt som vi får hem de sista vinerna som Julie Balagny gjorde, så skördar hennes medhjälpare Brice Grizonnet med vänner backen En Remont i Fleurie för andra gången utan Julie. Efter hennes plötsliga död förra sommaren har Brice tagit hand om vinmarker och källare. Växtsäsongen 2023 gav en minimal skörd och 2024 har varit minst sagt komplicerat.
2022 får beskrivas som en ovanligt lyckad årgång på de flesta håll i Frankrike, inte minst i Beaujolais. Trots att växtsäsongen var både varm och torr har vinerna en paradoxal fräschör och alkoholen blev lägre än i andra varma årgångar som 2018 och 2020. Bönderna kunde glädjas åt en riklig skörd efter besvärliga 2021. Från Julies vinmark En Remont kommer i denna årgång en enda cuvée under namnet Toccata – som vanligt när Julie har blandat hela marken får vinet ett namn med musikalisk koppling.
Gamay från 70-åriga stockar i Julies parcell i byn Émeringes, strax nordväst om Fleurie och nära gränsen till Julienas. Marken ligger i en sluttning med jord av lera, småsten och sand. Även här arbetar Julie uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering. För att dra ner på administrativt krångel är B...j.l..s buteljerat som Vin de France.
I källaren framställs B...j.l..s på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäste vinet ut och fick vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13,5 %
Gamay av inköpt frukt från vännen Quentin Harel på Domaine de Buis-Round i Saint-Étienne-des-Ouillières. Läget kring gården heter Buyon, räknas som regional Beaujolais och har sandiga jordar av lera och flinta - ovanligt nog utan granit. Harels jordbruk är ekologiskt certifierat. För att dra ner på administrativt krångel är François buteljerat som Vin de France.
I källaren framställs François på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäste vinet ut och fick vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser
Alkohol: 12,5 %
Gamay från samtliga delar av En Remont - Balagnys branta sydvästläge i Fleurie på cirka 500 meters höjd. Rankorna i den nedre delen är äldre, upp till 90 år gamla. Jordmånen skiftar här till ren vittrad rosa granit med inslag av kvartsit. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering. Och som vanligt när Julie blandar hela marken, har vinet ett namn med musikalisk koppling.
I källaren framställs Toccata på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 14 %