Beställningssortiment

Vin & Natur Auvergne 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 17 maj 10:00
Artikelnummer 52106
Pris 1023:-
launch Beställ från Systembolaget

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusen stod Frankrikes centrala delar för en viktig del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger hela fyra timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire – även vinerna skiljer sig ordentligt, bland annat eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt – en bergart som har sitt ursprung i gammal vulkanisk aktivitet – samt av lera och kalksten. På senare tid har området blivit något av en knutpunkt för naturliga metoder.

 


Les Crosses 2020 - No Control

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att detta var precis vad han ville göra.

Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy de Dôme, ett landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker – den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.

Les Crosses är huvudsakligen chardonnay (+ lite sauvignon, sylvaner och auxerrois) från 20-åriga rankor som växer i ett söderläge på 420 meters höjd med jordmån av sand och fältspat. Efter handskörd pressades druvorna direkt, sedan fick musten klarna genom sedimentering. Vinet jäste spontant med i rostfri ståltank med sex månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

Pino Nwar 2020 - Vincent & Marie Tricot

Marie och Vincent Tricot landade i Auvergne 2002 efter att ha letat vinmarker under åren dessförinnan. Vincent härstammar från Loire och växte upp i en familj som aldrig arbetat med vin, medan Marie är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nîmes i södra Frankrike.

Pino Nwar kommer från 50-åriga stockar i hembyn Orcet, strax sydost om Clermont-Ferrand. Jordarna här består av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Efter varsam handskörd fick de hela druvklasarna jäsa spontant i tank med tolv dagars maceration, och sedan vilade vinet sex månader i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Sein pour Sein 2018 - La Bohème

Det var 2004 som Patrick Bouju drog igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Han har sedan dess letat rätt på både kända och glömda marker i Puy-de-Dôme. Idag odlar Patrick Bouju och Justine Loiseau knappt fem hektar i fyra byar. Här trivs flera regionala varianter av gamay, sällsynta druvsorter som den extremt lokala mirefleurien, samt välbekanta pinot noir och chardonnay. Ute i vinmarkerna växer fruktträd bland en mångfald av blommor och örter.

Sein pour Sein är en ren pinot noir av inköpt frukt från vänner i grannbyn Saint-Pourcain-sur-Sioule. Jordarna där är sandiga och grusiga, med stråk av kalkrik lera och granit. Vinet jäste spontant i tank och låg arton månader i äldre barriques. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser.