Beställningssortiment

Vin & Natur 49 – SLUT!

Format 6 flaskor + recepthäfte
Säljstart 12 maj 10:00
Artikelnummer 51890
Pris 1554:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 49 ställer tre friska vita mot tre röda viner åt det lättare hållet. Lådan är tänkt som en inkörsport för dig som vill upptäcka vårt sortiment på bredden, men passar såklart lika bra för dig som vill fortsätta njuta av välkända favoriter!

Nu skickar vi med ett recepthäfte till vinerna i vår stora låda. Recepten är framtagna och skrivna av vår vän Alisa Larsen. Alisa har de sista åtta åren jobbat sig igenom vinbarer och krogar i Köpenhamn och Malmö. Hon är utbildad inredningsarkitekt och delar idag sin tid mellan att skriva internationellt om arkitektur, design och konst och att romantisera kring mat från Medelhavet och Storbritannien. Förra året gav hon ut boken “London för foodisar” på Natur & Kultur.


Coeur de Raisin 2020 - Domaine de la Sénechalière (Loire)

La Sénéchalière drivs av Marc Pesnot, som odlar tjugo hektar med områdets typiska druvsort melon (emellanåt kallad muscadet) samt mindre andelar av folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade.

Coeur de Raisin är framställd av melon från skördens första passage i vinmarkerna. Efter långsam pressning jäser musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och några månaders lagring på jästfällningen. Vinet fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel vid buteljering. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller några dygn i öppen flaska.

Caravan 2019 - Le Vendangeur Masqué (Bourgogne)

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor arbetar sedan mer än 30 år. Paret - bägge utbildade oenologer - köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varann när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Sedan ett tiotal år gör paret också viner under etiketten "Le Vendangeur Masqué". Ibland av inköpt frukt från vänner och grannar, ibland från egna parceller under omställning till certifiering. Caravan är framställt av clairette från Drôme, chardonnay från Ardèche, pinot blanc och riesling från Alsace, chardonnay och sauvignon gris från Brionnais, samt aligoté från egna marker.

Caravan jäste långsamt och spontant i tank. Efter ett år på jästfällningen buteljerades vinet med en minimal dos svavel. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.

Vigna Vecchia 2019 - Collecapretta (Umbrien)

Familjen Mattioli bor i en liten by i närheten av Spoleto i södra Umbrien. Sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino och malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo. Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Deras vingårdar ligger i sluttningar på ungefär 500 meters höjd och odlas med ekologiska metoder. Vinerna jäser spontant, mestadels i glaserade betongtankar och ser inga tillsatser på sin väg till flaska.

Vigna Vecchia är trebbiano spoletino från 45-åriga stockar som växer i kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). De hela druvklasarna pressades direkt och fick sedan jäsa av egen kraft i tank. början av februari gjordes en omdragning för att skilja bort jästfällningen. Vinet buteljerades i juni med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Rouge Lux 2020 - Vincent & Marie Tricot (Auvergne)

Marie och Vincent Tricot landade i Auvergne 2002 efter att ha letat vinmarker under åren dessförinnan. Vincent härstammar från Loire och växte upp i en familj som aldrig arbetat med vin, medan Marie är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nîmes i södra Frankrike.

Odlingarna som paret tog över omfattar 4,5 hektar planterade med gamay d’auvergne, pinot noir och chardonnay, samt små andelar sauvignon och muscat. Jordmånen består av lera, kalksten och vulkanisk basalt. Markerna har varit ekologiskt certifierade ända sedan 1972. Mer nyligen utökade paret till fem hektar och två barn.

Tricot gör en handfull olika viner årligen, lite beroende på växtsäsongen. Stilarna spänner från lättsam kolsyrejäst gamay d’auvergne i glasfibertank till söta ’vin de paille’. Vinerna filtreras aldrig och vanligen tillsätts inget svavel alls. I sann hippieanda är det döttrarna Orane och Manoë som ritar etiketterna till familjens viner.

Rouge Lux är gamay d'auvergne från halvsekelgamla stockar i hembyn Orcet, strax sydost om Clermont-Ferrand. Jordarna här består av kalksten, lera och vulkanisk basalt. Efter varsam handskörd fick de hela druvklasarna jäsa spontant i tank med tolv dagars maceration, och sedan vilade vinet sex månader i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Pivoine 2019 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat appellationen Cheverny, vars jordar bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Pivoine är en ren côt (malbec) från lite tyngre sandiga lerjordar med inslag av flinta, lokalt kallas silex. De avstjälkade druvorna jäste i spontant i tank med ett par veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i drygt ett år i äldre ekfat (80%) och amfora (20%) innan det buteljerades med en minimal dos svavel. Pivoine görs bara de allra bästa åren, och 2019 var en lyckosam årgång i Loire. Utvecklas positivt med lagring och håller bra i öppnad flaska.

La Traviesa Tinto 2019 - La Traviesa (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. Med höjder på 1280-1368 meter över havet är det här de högsta vinodlingarna på det europeiska fastlandet. Valenzuela är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

Vingårdarna ligger utspridda bland Manuels mandelplantager på omkring 1300 meters höjd - och samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.

La Traviesa Tinto blandar tempranillo med garnacha, från goda grannar som odlar ekologiskt i Sierra de La Contraviesa. De hela druvklasarna jäser spontant med kort maceration i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Efter pressning följer en kortare lagring i 500-litersfat innan assemblage i tank. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering. Inga tillsatser används i något steg av framställningen.