Beställningssortiment

Vin & Natur 41 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 21 juli 10:00
Artikelnummer 74633
Pris 1332:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 41 innehåller två lätta friska vita viner, ett fjäderlätt rött samt tre saftiga och lite fylligare röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


L'Air Innocent 2017 - Domaine de la Fessardière (Loire)

Jérôme Dumanois och Emeline Bergeron är två unga agronomer som nyligen etablerat sig i distriktet Muscadet Sèvre-et-Maine i västra Loire. Deras gård ligger i byn Vallet och går under namnet Domaine de la Fessardière. Domänen om 17 hektar har varit ekologiskt certifierad ända sedan 1997. Det var Michel Sauvion, den tidigare vinmakaren, som konverterade till ekologisk odling för att öka kvaliteten och arbeta närmare naturen. Jérôme och Emeline träffade Michel för första gången 2014, och vinälskare som de var blev de övertygade av Michels vin och alla de kunskaper som han glatt delade med sig av. Gårdens vinmarker är belägna på sluttningar med ljusa jordar av stenblandad lera och skiffer.

Deras vin l’Air Innocent är gjort av den traditionella druvsorten melon som är så typisk för distriktet Muscadet. Druvorna skördades för hand från 60-åriga stockar. Efter naturlig sedimentering fick musten jäsa spontant i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet fick sedan utvecklas vidare på sin jästfällning i ett halvår och buteljerades med en minimal tillsats svavel. Rent och friskt med inslag av mogen citrusfrukt och salta sensationer av mineral!

Monfarina 2019 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Monfarina är ett vitt vin av jacquère - den mest utbredda druvsorten i Savoie, och själva sinnebilden för ett alpnära vin - med understöd av verdesse och mondeuse blanche, två lokala druvsorter som adderar florala toner och lite mer exotiska drag till frukten. Jordarna består av rasmassor med kalkstensgrus från Mont Granier.

De handskördade druvklasarna pressades direkt och musten fick därefter klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant i ståltank vid högst 16 graders temperatur och buteljerades med en minimal tillsats svavel. Malolaktisk omvandling och drygt halvårs tanklagring på jästfällningen har gett vinet en liten krämighet, men det är ändå den fjällbäcksrena fräschören som är huvudnumret här. Serveras kylt och håller flera dygn i öppnad flaska.

Le Vin de Jardin 2019 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

Le Vin de Jardin är en ren och fjäderlätt grolleau mestadels från egna marker i Faye d’Anjou, som har en jordmån av schist och lera. I den frostdrabbade årgången 2019 behövdes dessutom en del inköpta druvor, som liksom de egna är ekologiskt certifierade. Vinet är spontanjäst med kort urlakning och ett halvårs lagring i tank. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Serveras gärna svalt och klarar något dygn i öppen flaska.

Vin Nu Rouge 2019 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin. De odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de äntligen startade upp sin verksamhet. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” berättar alltså om mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har vännerna odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Vin Nu Rouge är framställt av mestadels grenache med en mindre andel merlot, allt spontanjäst i tank utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.

Rosso Cancelli 2019 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan bergskedjan Gran Sasso i väster och havet till öster, som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

Rosso Cancelli är ett saftigt rött baserat på druvsorten montepulciano d'abruzzo. Frukten kommer från ‘Vigna Cancelli’ i Pianella. Vinmarken omfattar fyra hektar med en jordmån av kalkrik lera varvad med marina fossil. Rankorna är cirka 40 år gamla och uppbundna på tradionellt vis i form av pergola (“tendone”). Druvorna skördades relativt tidigt för att undvika övermognad. Vinet jäste sedan spontant i tank med en veckas urlakning och mognade ett halvår med par omdragningar enligt månens faser. Vinet buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna hyfsat svalt och samma kväll som det öppnats.

Rosso Isi 2019 - Alessandro Viola (Sicilien)

En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i vinmarkerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.

Rosso isi är framställt av nero d'avola (70%) och nerello mascalese (30%). Vinet jäste spontant i ståltank med fem dygn på skalen och lagrades sedan ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (20 mg/l). Frukten drar åt det mörkare hållet med en matvänlig struktur av körsbärssyra, tanniner och liten bitter twist i slutet. Vinet är stadigt byggt och håller lätt till nästa kväll.