Beställningssortiment

Métisse Brut Nature R19 – Olivier Horiot

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 25 oktober 10:00
Artikelnummer 73408
Pris 569:-
launch Beställ från Systembolaget

Marie och Olivier Horiot gör i stort sett bara vin från hembyn Les Riceys. Olivier tog över från pappa Serge i början av 2000-talet och gjorde som tjugoåring sina första egna viner. Den avgjort mest planterade druvsorten är pinot noir, som kompletteras med resten av områdets sju auktoriserade sorter. Hela produktionen från jord till flaska är certifierat ekologisk (AB) och biodynamisk (Biodyvin).

Marie och Olivier odlar alltså inte bara de tre vanligaste champagnesorterna – pinot noir, meunier och chardonnay – utan även mer åsidosatta druvsorter som arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris. Druvorna blir till ett flertal champagner, alla utan dosage, som är rika och fylliga i frukten men alltid har en fräschör som Olivier menar har sitt ursprung i marken.


Métisse Brut Nature - Pinots Noirs & Blancs - Les Riceys

Den aktuella versionen av Métisse kommer från sex olika lägen i Les Riceys och är baserad på årgång 2019. Druvorna är till fyra femtedelar pinot noir och resten pinot blanc. Basvinerna fick jäsa spontant i använda fat med ett år på jästfällningen. Ungefär en femtedel av cuvéen utgörs av en 'réserve perpetuelle’ som påbörjades 2006 och fylls på varje år. Vinet buteljerades i september 2020 med tillsats av koncentrerad druvmust. Knappt två år senare - i juli 2022 - degorgerades flaskorna utan dosage (Brut Nature).