Beställningssortiment

Mâcon-Villages 2020 – Maison Valette – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 8 november 10:00
Artikelnummer 58798
Pris 387:-
launch Beställ från Systembolaget

Sedan tre generationer bor familjen Valette i Chaintré, en liten by vid gränsen mellan Mâconnais och Beaujolais. De odlar vin på femton hektar utspridda i fem byar – enbart chardonnay. Domänen skapades 1977, då Gérard Valette var en av de första i området att lämna det lokala kooperativet och börja buteljera sitt eget vin. Efter avslutad vinutbildning anslöt sonen Philippe 1990 och beslöt sig då för att konvertera familjens vinmarker till ekologisk odling med biodynamiska metoder sedan 1992.

Någon formell bio-certifiering har Philippe aldrig brytt sig om, eftersom han menar att ”det är de konventionella producenterna som borde vara transparenta med vad de gör” och att han ”inte vill betala för att arbeta fritt från kemi”. Idag driver han Maison Valette i samarbete med med hustrun Cécile Marot och yngre brodern Baptiste. Den nyliga förändringen av status från ”Domaine” till ”Maison” är bara en formell lösning kring familjens delade ägande av markerna och betyder inte att man har för avsikt att köpa in frukt från andra odlare.

Nyckelorden i källaren är tid och tålamod. Som Philippe säger: ”för att arbeta utan svavel krävs att man förlitar sig på kvaliteten i frukten och musten.” Hela druvklasar pressas försiktigt i en pneumatisk press, varefter musten med hjälp av gravitation rinner ner i en tank där den långsamt får sedimentera. Efter omdragning inleds jäsningen spontant utan några som helst tillsatser. Vinerna får sedan en ovanligt lång mognadslagring på jästfällningen. Valettes källare är sval, och den utdragna kontakten med fällningen ger kraft och stabilitet till många års fortsatt liv på flaska. 


Mâcon-Villages 2020

Chardonnay från knappt tre hektar med yngre stockar (15-20 år) i La Salle och hembyn Chaintré, vars jordar består av kalkrik lera och silt. Odlingsmetoderna är ekologiska och biodynamiska utan certifiering.

Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Därefter fick musten sedimentera ett dygn i tank innan omdragning. Jäsningen startade sedan av egen kraft och fortgick i sakta mak i den svala källaren med elva månaders lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes i juli 2022 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Serveras inte alltför kallt, gärna i större glas, och får gärna vända i en karaff strax innan. Klarar utan problem ett par dygn i öppen flaska och vinner givetvis på några års lagring!