Beställningssortiment

Les Semblables ’Boréal’ R20 – Champagne Clandestin

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 22 maj 10:00
Artikelnummer 52236
Pris 692:-
launch Beställ från Systembolaget

Landskapet nere i Côte des Bar ser ganska annorlunda ut än i norra Champagne. Det är mer omväxlande och leende lantligt med höga kullar och djupa dalar, omgivande barrskog och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.

Sedan sju år tillbaka driver Benoît Doussot ett kollaborativt projekt – Champagne Clandestin – som går ut på att vinifiera ekologiska druvor från duktiga grannar i området – bland andra Valérie Frison, som också buteljerar gott vin under eget namn. De olika lägena i Buxières-sur-Arce och grannbyar som Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine vinifieras separat i medelstora fat.

Från och med 2018 gör Clandestin två separata cuvéer av pinot noir. Les Semblables ’Boréal’ kommer från likartade norrlägen med Kimmeridge-jordar, medan ’Austral’ skördas i flera söderlägen. Intressant att prova jämsides, eftersom norrlägen och södersluttningar ger så pass olika uttryck. Med Clandestin vill Benoît ge samvetsgranna småodlare möjligheter till hållbar kvalitetsproduktion i ett projekt som dessutom handlar om utforska och jämföra fina lägen i Côte des Bar.


Les Semblables 'Boréal' R20

Les Semblables 'Boréal' är en ren pinot noir från en liten krets med skickliga odlare i Côte des Bar. Den gemensamma nämnaren för det här vinet är att de ingående lägena är norrsluttningar. Områdets jordar är fossilrika kalkleror av det slag som blivit berömt under namnet "Kimmeridgien".

Frukten kommer från den varma och givande säsongen 2020. Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Basvinerna jäste med naturligt förekommande jäststammar och fick mogna på jästfällningen i ekliggare och använda medelstora fat. Efter buteljering i mars vilade flaskorna nitton månader "sur lattes". Degorgeringen gjordes i oktober 2022 utan dosage (Brut Nature).