Beställningssortiment

Fleurie ’Clos de la Grand’Cour’ 2022 – Domaine de la Grand’Cour – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 3 juni 10:00
Artikelnummer 72354
Pris 484:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad ’clos’ med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. När Jean-Louis Dutraive tog över ansvaret för gården 1989 inleddes avvecklingen av de kemiska insatserna. Sedan år 2000 är odlingarna helt giftfria, men den ekologiska certifieringen blev formellt färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd – allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!

Idag odlar familjen Dutraive 11,5 egna hektar, varav 1,6 ha i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Idag är det allt mer dottern Ophélie som axlar ansvaret för driften av domänen. Vinerna har en exceptionell balans och utvecklas påfallande bra med lagring!


Fleurie 'Clos de la Grand'Cour' 2022

Gårdens signaturvin är en gamay från medelålders stockar i familjens monopolläge om 6,4 hektar - Clos de la Grand'Cour. Det här en muromgärdad vingård med historia tillbaks till klostrens tid. Läget är en platå som vänder sig åt öster på omkring 300 meters höjd. Jordmånen är typiskt sandig/stenig och utgörs av vittrad rosa granit på berggrund av granit.

De hela friska druvklasarna kyldes ner över natten och fick sedan jäsa av egen kraft utan tillsatser. Sedan 2010 praktiserar Dutraive 'macération carbonique' i slutna tankar under ett täcke av koldioxid. Metoden ger fin tidig drickbarhet, enligt Jean-Louis dock utan att göra avkall på lagringskapaciteten eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en hel månad. Extraktionen blir däremot lätt eftersom den i stort sett är helt passiv. Efter press mognar vinet sju-åtta månader i använda små bourgognefat samt medelstora ekliggare ('foudres'). I samband med blandningen av faten tillsätts en minimal dos svavel, och till sist buteljerades vinet i maj 2023 utan klarning eller filtrering.

Årgång 2022 balanserade värme med fräschör på ett enastående sätt. 'Clos de la Grand'Cour' är en fenomenal fleurie där drickbarheten är på topp redan idag, och med åtskilliga års framtidspotential!