Beställningssortiment

Cuvée C 2021 – Frédéric Cossard

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 5 juni 10:00
Artikelnummer 55991
Pris 361:-
launch Beställ från Systembolaget

För att sammanfatta Fred och Laure Cossards verk i tre ord: “toppkvalitet utan tillsatser”. Genom sina återhållsamma metoder i källaren – inte minst när det gäller extraktion – har de skapat en elegant stil som gör vinerna ovanligt njutbara som unga, och som med skarpt fokus på druva och ursprung gjort dem till återkommande favoriter på vinbarer och restauranger världen över.

De senaste åren har Cossard tagit flera steg vidare mot avskalad minimalism. I samband med att vineriet utanför Saint-Romain utvidgades inåt berget anskaffades ett par dussin betongägg från Nomblot, som efterhand utökats med fler. Dessutom anlades ett hyllplan med georgiska qvevri nedgrävda längst in i källaren. Sedan ett par år mognar i stort sett samtliga röda och vita viner i endera av dessa behållare. 


Cuvée C 2021 (Vin de France)

Cuvée C är en ren carignan av inköpt frukt från goda vänner i omgivningarna kring Vaison-la-Romaine. Den här delen av Vaucluse är den mer nordliga och relativt sett svalare. Jordarna består typiskt av lera med kalksten och brukas med ekologiska metoder.

Druvorna skördades för hand i små kassetter och kördes med kyltransport upp till vineriet i Saint-Romain. De hela oskadade druvklasarna fick sedan jäsa spontant i tank med två veckors maceration. Efter pressning vilade vinet nio månader i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Cuvée C bjuder på skinande blå frukt med pigg syra, studsiga tanniner och alkohol i schack vid 13,5 %.