Beställningssortiment

Crémant d’Alsace – Domaine Rietsch – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 14 november 10:00
Artikelnummer 57976
Pris 309:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för en hel del av arbetsinsatserna.

Trots den långa historien finns inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör skalmacererade viner av gröna druvsorter och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och hängivenhet.


Crémant d'Alsace R19

Crémant d'Alsace blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2019 och 2020. Jordmånen i Mittelbergheim är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna sedan länge ekologiska.

Vinet är framställt med en egen variant av 'méthode traditionelle'. Musten fick jäsa spontant med ett respektive två års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från 2021 års skörd och ekologisk jästkultur som enda tillsats. Flaskorna degorgerades 22-11-02 utan dosage.