Beställningssortiment

Babiole 2021 – Andrea Calek – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 9 maj 10:00
Artikelnummer 56981
Pris 267:-

Babiole är en röd favorit som varit med oss i över tio år – här kommer ny årgång!

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan minsta tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Han tog diverse påhugg på vingårdar i Provence för att slutligen inse att hans törst skulle leda honom till att göra eget vin.

Efter att kommit i kontakt med den naturliga odlarrörelsen i Beaujolais förstod han att det var levande viner utan tillsatser han ville göra. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång.

Andrea Caleks marker domineras av lera och kalksten och är planterade med syrah och grenache, merlot, viognier och chardonnay. Hans röda viner präglas av en blå klang i frukten och läskande tanniner, medan hans vita är djupa och mineraldrivna.


Babiole 2021

Grenache och syrah i proportionerna 60/40, från kalkrika lerjordar i Alba-la-Romaine. De hela druvklasarna jäste spontant i tank, med tio dygns maceration. Efter pressning vilade vinet ett halvår i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här vankas blå frukt, skärpt syra, läskande tanniner och massor av energi. Ge gärna vinet en sväng i karaff innan det serveras, och drick gärna samma kväll som flaskan öppnats.