Tillfälligt sortiment

Roussette de Savoie 2018 – Prieuré Saint-Christophe – SLUT!

Säljstart 4 februari 10:00
Artikelnummer 94278
Pris 399:-
launch Köp från Systembolaget

Altesse, ers höghet!

Jo, så heter den faktiskt – Savojens förnämsta gröna druva. Men Altesse paraderar minst lika ofta under namnet ”Roussette de Savoie”. Det här är en gammal druvsort som mognar sent med rika mustvikter, och som namnet antyder rodnar skalen när druvorna är helt mogna. Vinerna jäser ofta i fat och får florala toner med honungsgul stenfrukt och aromer som bergamotte, hasselnöt och mandel. Tack vare den klingande syran utvecklas altesse fint med lagring.

Prieuré Saint-Christophe är utan tvekan ett av de vackraste exemplen på Roussette de Savoie. Vinmarken i byn Cruet är ett brant söderläge om 1,46 hektar som planterades 1986 av Michel Grisard – en numera pensionerad vinbonde som – om någon – gjort sig förtjänt av det slitna epitetet legendarisk. Redan 1995 lade han om till biodynamiska metoder, och idag är det unge Clément Giachino (mitt i bild) som bär facklan vidare.


Roussette de Savoie 2018

Hela druvklasar pressades mjukt, med kort skalkontakt, i en sluten pneumatisk press. Musten fick sedan klarna genom fyra dygns kall sedimentering. Vinet jäste spontant i barriques (228 liter, en femtedel nya, resten ett till tre år gamla) med tolv månaders vila på jästfällningen innan assemblage, och ytterligare sex månader i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.

Det här är ett stort och givande vin med rejäl potential för lagring. Håller utan problem flera dygn i öppen flaska.