Tillfälligt sortiment

Munjebel Rosso BB 2018 – Frank Cornelissen

Säljstart 23 september 10:00
Artikelnummer 94157
Pris 879:-
launch Köp från Systembolaget

I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ’contrada’ en administrativ underdelning till kommun. Frank beskriver contrada-vinerna som särskilt ämnade för vinfantasten, och berättar att en vingårdskarta är på väg att produceras av Alessandro Masnaghettis förlag Enogea. De här vinerna är inte nödvändigtvis bättre än Munjebel Rosso ’classico’, men ofta mer fängslande genom sitt uttryck för den specifika växtplatsen.

Växtsäsongen ‘18 på Etna blev ovanligt sval och emellanåt regnig. Det har resulterat i slanka och eleganta röda viner av nerello mascalese, med ljusa toner i aromatiken och lägre alkohol än vanligt.


Munjebel Rosso BB 2018 - Frank Cornelissen

Magma är vad Cornelissen kallar sitt ”Grand Vin” och kommer från contrada Barbabecchi söder om byn Solicchiata. Den här vinmarken ligger på ungefär 900 meters höjd, ovanför Etna DOP-zonen, och vänder sig mot nordost så att den kan dra fördel av den tidiga morgonsolen. Rankorna växer på egen rotstock och är mer än 100 år gamla. Vinet produceras bara de bästa åren, då det får en underbar fruktmognad och lyxigt silkeslen textur. Övriga årgångar görs istället "mini-magman" Barbabecchi (BB).