Tillfälligt sortiment

Chablis ’Côte aux Prêtres’ 2019 – Château de Béru – SLUT!

Säljstart 14 oktober 10:00
Artikelnummer 90371
Pris 398:-
launch Köp från Systembolaget

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som snart utvecklades till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till närmare 400 meters höjd.

Vinerna jäser spontant i använda fat av skiftande storlek, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar upp till två år på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, och ibland – som i 2019 – helt utan tillsatser. Egenskaper som ligger nära till hands att börja yra om är fruktkoncentration, fokus, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!


Chablis 'Côte aux Prêtres' 2019

Chardonnay från lieu-dit Côte aux Prêtres i kommunen Béru. Vingården är ett högt och vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru, som når närmare 400 meter. Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten på väg till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien).

Parcellen omfattar 1,9 hektar som planterades i slutet av 1980-talet med en varierad blandning av massalt och klonalt urval. Eftersom byn tackade nej till att vara med i cru-klassificeringen 1938 är samtliga lägen betecknade som Chablis AOP. Château de Bérus vingårdar är sedan flera år ekologiskt och biodynamiskt certifierade genom Ecocert och Demeter.

Druvorna skördades för hand i kassetter om 10 kg. Väl inne i källaren pressades de hela klasarna mjukt och fint i en horisontal pneumatisk press. Efter ett dygns naturlig sedimentering i tank jäste musten av egen kraft i medelstora använda fat, med spontan malolaktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen. Vinet är buteljerat utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.