Format | Tillfälligt sortiment i butik och online |
---|---|
Säljstart | 23 augusti 10:00 |
Artikelnummer | 93953 |
Pris | 669:- |
Köp från Systembolaget |
Landskapet nere i Côte des Bar ser ganska annorlunda ut än i norra Champagne. Det är mer omväxlande och leende lantligt med höga kullar och djupa dalar, omgivande barrskog och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.
Sedan nio år tillbaka driver Benoît Doussot ett kollaborativt projekt – Champagne Clandestin – som går ut på att vinifiera ekologiska druvor från duktiga grannar i området – bland andra Valérie Frison, som också buteljerar gott vin under eget namn. De olika lägena i Buxières-sur-Arce och grannbyar som Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine vinifieras separat i medelstora fat.
Från och med 2018 gör Clandestin två separata cuvéer av pinot noir. ’Boréal’ kommer från likartade norrlägen med Kimmeridge-jordar, medan ’Austral’ skördas i flera söderlägen. Intressant att prova jämsides, eftersom norrlägen och södersluttningar ger så pass olika uttryck. Med Clandestin vill Benoît ge samvetsgranna småodlare möjligheter till hållbar kvalitetsproduktion i ett projekt som dessutom handlar om utforska och jämföra fina lägen i Côte des Bar.
'Boréal' är en ren pinot noir från en liten krets av skickliga ekologiska odlare i Côte des Bar. Den gemensamma nämnaren är att de ingående lägena alla är norrsluttningar med fossilrika kalkleror av det slag som blivit världsberömt under namnet "Kimmeridgien".
All frukt kommer från skörden 2021 - en sval växtsäsong som för tankarna till år som 2008 och 2013. Basvinerna jäste med naturligt förekommande jäststammar och fick mogna på jästfällningen i ekliggare och använda medelstora fat. Efter buteljering i mars 2022 vilade flaskorna nitton månader "sur lattes". Degorgeringen gjordes i november 2023 utan dosage.
Alkohol: 12 %