Beställningssortiment

Zig-Zag 2021 – Les Deux Terres

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 1 november 10:00
Artikelnummer 70518
Pris 287:-
launch Beställ från Systembolaget

Häromveckan besökte vi Manu Cunin och Vincent Fargier på Les Deux Terres i Villeneuve-de-Berg. Personkemin är påtaglig mellan vännerna som känt varandra sedan 1997 och slog sina påsar ihop 2009 – lite som ett gammalt komikerpar som lever på kontrasten mellan sina personligheter. Det vilar också en sympatisk anspråkslöshet kring projektet, för som namnet antyder är det jordarna som står i fokus.

Stämningen är på topp när vi provar de senaste årgångarna från tank och flaska. 2022 framstår generellt som ett av de bästa åren på länge i området – såväl till kvalitet som kvantitet – och 2023 bär på liknande löften. Jämförelsevis gav säsongen 2021 mindre volymer, men vinerna från det relativt svala året har å andra sidan en härlig fräschör. Efter provning tar Vincent med oss på en tur till en av markerna som är högt belägen på en ås med utsikt i alla väderstreck. Här planterade hans far de äldsta stockarna för bortåt femtio år sen, och de förkrossande mängderna av gnistrande vit, emellanåt järnoxiderad kalksten kan ge en ledtråd till vinernas läskande mineralitet.

Manu och Vincent får det att verka liksom enkelt att göra rena viner utan tillsatser!

 


Zig-Zag 2021 (Vin de France)

Zig-Zag är lika delar syrah och grenache från sluttningar på 350 meters höjd. Jorden markant stenig och består av kalksten och kalkblandad lera på berggrund av kalksten. Efter handskörd och avstjälkning jäste druvorna spontant i tank utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.