Beställningssortiment

Vin & Natur Villemade 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 september 10:00
Artikelnummer 58301
Pris 1035:-
launch Beställ från Systembolaget

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade och hans syster med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny. 

Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.

Hervé Villemade gick ut skolan och var redo att göra vin exakt som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han istället valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d’aunis för mousserande.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.

Den här lådan innehåller två vita och ett rött från Hervé Villemade.


Bovin Blanc (2021)

Bland gröna druvsorter odlar Villemade sauvignon blanc, chardonnay, menu pineau och romorantin. Här är det mestadels sauvignon med små andelar av övriga tre. Vinet växer upp på ett avslappnat sätt i tank med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt - bara en minimal tillsats svavel innan buteljering på literflaska.

Bovin Blanc är rent och snyggt åt det lättare okomplicerade hållet, och avslutas med en läskande liten mineralsälta. Håller bra i öppen flaska men dricks gärna i ett svep i glada vänners lag.

Cour-Cheverny 'Les Acacias' 2019

Vitt vin av romorantin - en druvsort som förr i tiden var utbredd i Loire, men numera bara finns kvar i Cour-Cheverny och Sologne. Frukten kommer från 55-åriga stockar som växer i en sandig jordmån med inslag av kisel, särskilt lämpad för romorantin. Vinet jäste spontant, mestadels i 500-liters fat av akaciaträ samt en femtedel i 228-liters ekfat, med ett knappt års vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Aromerna spänner över det florala och vegetala, med relativt tydliga fattoner och fylligt mogen frukt som påminner om bakade gula äpplen. Kan gott utvecklas med lagring och håller några dygn i öppnad flaska.

Cheverny Rouge 'Les Ardilles' 2020

Pinot noir och gamay i proportionerna 85/15 från Les Ardilles, ett vingårdsläge i Cheverny med tyngre lerjord och inslag av flinta (silex). Rankornas ålder varierar mellan 23 och 42 år. De avstjälkade druvorna jäste spontant i ekståndare med tre veckors maceration. Efter pressning vilade vinet åtta månader i äldre ekfat av skiftande storlek innan det buteljerades med en minimal dos svavel.

Det här ett uttrycksfullt rött med lätt kropp, elegant struktur och vegetala samt blommiga övertoner. Även detta vin kan utvecklas positivt med lagring och håller något dygn i öppnad flaska.