Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 25 november 10:00 |
Artikelnummer | 72871 |
Pris | 942:- |
Beställ från Systembolaget |
Camille och Mikaël Hyvert är det unga paret som driver Domaine des Trouillères. De landade i Auvergne 2015 tack vare sina passioner för vin, historia och arkeologi. Väl på plats föll de för landskapets charm och lärde känna vinbonden vars domän de skulle komma att att ta över.
Vinmarkerna hos Trouillères, som alla brukas ekologiskt, sträcker sig över sex hektar från sluttningarna av Puy de Corent till Puy de Tobize. Den lilla kedjan av bergstoppar kallas Montagne de Strass. Områdets speciella terroir bildades genom äldre vulkanisk aktivitet av det mer dramatiska slaget, och ger viner med egenartad karaktär och mineraliskt djup.
Druvsorterna är de mest typiska för området – gamay d’auvergne, pinot noir och chardonnay. Parcellerna ligger utspridda på flera sluttningar där höjderna varierar mellan 380 och 500 meter. Också jordarna skiftar från vittrad vulkanisk basalt till nedrasat grus av mer sammansatt karaktär.
I källaren jäser vinerna spontant utan tillsatser eller filtrering. Beroende på läge och cuvée sker uppväxten antingen i använda ekfat, krukor av terrakotta och sandsten, eller i tankar av betong, glasfiber eller rostfritt stål, med lagringstid efter behov. De vackra etiketterna är alla målningar av Mikaëls far.
Chardonnay (70 %) samt direktpressad gamay (30 %) från Puy de Tobize och Puy de Corent. Rankorna står dels i söderläge, dels i norrsluttning på 380-450 meters höjd. Jordarna här består av av kolluvial basalt, samt av kalksten och lera. Jordbruket är sedan tidigare ägare ekologiskt med certifiering via Ecocert.
De hela druvklasarna pressades direkt. Jäsningen skedde sedan spontant i rostfri ståltank. Efter alkoholjäsningen drogs vinet om till emaljerad ståltank för ett halvårs vila på den fina jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 14 %
Gamay d'auvergne och pinot noir från Puy de Marmant och Puy de Corent (Montagne de Strass är namnet på pärlbandet av små bergstoppar där dessa två ingår). Vinmarkerna ligger i syd- och sydöstsluttningar på 400-500 meters höjd med avlagrade jordar av vittrad basalt, lera och kalksten. Jordbruket är sedan den tidigare ägaren ekologiskt med certifiering via Ecocert.
Druvorna handskördades och avstjälkades manuellt. Jäsningen skedde spontant med ett par veckors maceration i äggformad betongtank. Efter pressning vilade vinet i använda fat (225 + 500 liter) och amfora av sandsten (1000 liter) innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 12,5 %
Gamay d'auvergne från Puy de Marmant och Puy de Tobize. De gamla rankorna står i söder- och sydöstläge på 450 meters höjd med jordar av kalkrik lera. Jordbruket är sedan tidigare ägare ekologiskt med certifiering via Ecocert.
Jäsningen skedde spontant i glasfibertank, som hela klasar med maceration under naturligt bildad koldioxid ("semi-carbonique"). Efter pressning vilade vinet ett halvår i amfora av sandsten (1000 liter) innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13,5 %