Beställningssortiment

Vin & Natur Rött 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 13 oktober 12:00
Artikelnummer 70766
Pris 939:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre friska röda från våra favoriter i Alsace, Loire och Roussillon.
Inget du måste vänta på, utan bara att korka upp och njuta!


Pinot Noir Vieille Vigne 2018 - Domaine Rietsch (Alsace)

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Pinot noir från familjens äldsta stockar i Mittelbergheim, som har en jordmån av kalkrik lera. Efter varsam handskörd placerades de hela druvklasarna i öppen tank och fick jäsa spontant med tio dagars maceration “semi-carbonique” - det vill säga under det lager av koldioxid som naturligt bildas av jäsningen. Efter pressning och nio månaders vidare lagring i tank buteljerades vinet med lätt filtrering och minimal tillsats av svavel. Med lite extra koncentration från de gamla rankorna och fin balans i den varma årgången är Pinot Noir Vieille Vigne lika drickvänlig som lagringsbar.

Les Tabeneaux 2019 - Benoit Courault (Loire)

Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina jordar av vittrad schist och lera lämpar de sig bra för både chenin blanc, grolleau och cabernet franc. Jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder sedan starten.

Les Tabeneaux kommer en vinmark om en hektar i lieu-dit "Le Prieuré" i byn Faye d'Anjou, och blandar 70 % cabernet franc med resten grolleau. De hela druvklasarna jäste spontant i sluten tank med "macération semi-carbonique". Efter pressning blandades det frirunna vinet med pressvinet för att mogna i tank. En minimal dos svavel tillsattes vid omdragning, och buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Dricks gärna svalt och håller till nästa kväll i öppen flaska.

Poudre d'Escampette 2019 - Les Vins du Cabanon (Roussillon)

Alain Castex började göra vin 1981 i Corbières, och startade senare den smått legendariska egendomen Le Casot des Mailloles, en fem hektar stor domän på de tvärbranta sluttningarna ovanför Medelhavet och staden Banyuls. Den drev han under åren 1994 till 2014 tillsammans med sin dåvarande kärlek Ghislaine Magnier.

Idag har paret gått skilda vägar, och vännen Jordi Perez har tagit över Le Casot des Mailloles som ensam ägare från och med årgång 2015. Han driver domänen vidare i samma anda. Alain Castex behöll sina vinmarker i närliggande Trouillas, så han kommer själv att fortsätta göra följande viner: Canta Mañana, Tir à Blanc, Ezo och Poudre d’Escampette.

Trouillas är en liten by femton minuter sydväst om Perpignan, med Pyrenéerna i väster. Alain utför i stort sett allt jobb själv för hand på de knappa två hektar han arbetar med. Druvorna som ingår i Poudre d’Escampette är grenache, carignan och mourvèdre - samplanterade och från delvis mer än hundraåriga stockar. Metoderna är certifierat ekologiska, och i källaren används inget annat än druvor. Vinet jäser spontant med delvis hela klasa och får utvecklas några månader i betongtankar innan buteljering redan i januari. Avsluta gärna flaskan samma kväll som den öppnats.