Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 8 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 1 juni 10:00
Artikelnummer 52496
Pris 975:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår åttonde mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsatser.


Aranciò 2020 - Vini Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en avgörande inverkan på klimatet och vinrankorna.

AranciÓ ("apelsin") är framställt av varianterna trebbiano toscano, trebbiano verde och trebbiano montanaro, alltså tre olika massala urval. Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan certifiering.

Musten jäste spontant i glasfibertank med sex dagars skalmaceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser och under kronkapsyl. Dricks svalt snarare än kallt och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

G&M 2019 - Patrick Bouju / La Bohème (Auvergne, Roussillon)

Det var 2004 som Patrick Bouju drog igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Han har sedan dess letat rätt på både kända och glömda marker i Puy-de-Dôme. Idag odlar Patrick Bouju och Justine Loiseau knappt fem hektar i fyra byar. Här trivs flera regionala varianter av gamay, sällsynta druvsorter som den extremt lokala mirefleurien, samt välbekanta pinot noir och chardonnay. Ute i vinmarkerna växer fruktträd bland en mångfald av blommor och örter. Patrick och Justine låter vinerna finna sin balans i lugn och ro, och de ser inga som helst tillsatser på sin väg från ranka till flaska. Med de senaste årens ofta små skördar har paret kompletterat utbudet med flera viner av inköpta druvor från olika håll.

G&M är en blandning av muscat blanc, grenache gris, riesling och auxerrois. Druvorna kommer mestadels från vänner i Roussillon, men även från Alsace. Vinet jäste spontant med maceration av hela klasar i amfora. Efter pressning mognade vinet i amfora och glasfibertank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Det är ett vin med stor och uttrycksfull aromatik är apelsinblommigheten från muscat kommer i förgrunden. Dricks svalt snarare än kallt och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Terra dei Preti 2019 - Collecapretta (Umbrien)

Skalmacererat orange av trebbiano spoletino från sluttningar på 500 meters höjd i Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar Mattiolis ekologiskt utan formell certifiering.

Jäsningen skedde spontant med en veckas maceration av hela druvklasar, därefter följde mjuk pressning och fyra månaders lagring i rostfri ståltank. I början av februari gjordes en omdragning för att separera bort jästfälllningen. Vinet buteljerades i slutet av mars med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks svalt snarare än kallt och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.