Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 25 november 10:00
Artikelnummer 74373
Pris 900:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre italienska viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Kort sagt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen – som det var brukligt i stora delar av Italien några generationer tillbaka. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Våra första två lådor på tema ”orange” tog slut i ett nafs. Därför har vi nu satt ihop ännu ett mixat 3-pack. Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda med inga eller minimala tillsatser svavel.


Bora Lunga 2019 - Cinque Campi (Emilia)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Bora Lunga är ett stilla orange av den lokala druvsorten spergola, plus en tiondel moscato giallo. Vinet jäste spontant i ståltank med tre dagars skalmaceration och tolv månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Bianca 2019 - Cascina Tavijn (Monferrato)

Nadia Verrua med familj brukar elva hektar i byn Scurzolenga, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner av grignolino, barbera och ruché. På sistone har hon utökat med några viner från nyplantering eller inköpt frukt, inte minst det här charmiga vinet av druvsorterna cortese, chardonnay och moscato giallo.

Druvorna jäste av egen kraft i tank med fyra dygns urlakning av skalen i musten. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Lamoresca Bianco 2019 - Vini Lamoresca (Sicilien)

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en liten dos svavel. Med sina lätt orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller ett par dygn i öppen flaska.