Beställningssortiment

Vin & Natur Nyår 2024

Format 3 flaskor
Säljstart 2 december 10:00
Artikelnummer 72073
Pris 897:-
launch Beställ från Systembolaget

Årets version är ett komplett kit för vinterns fester och firanden. Ett torrt vitt moscato-bubbel att starta upp kvällen med, ett stilla vitt från muscadet-området för att matcha det mesta som kommer från havet, och så en energisk röd klassiker från Jeff Coutelou. Voilà – time to party!


Ri-Fol 2023 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Moscato är melodin hos veteranen tillika charmören Ezio Cerruti. Han odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ri-Fol är ett torrt mousserande vin framställt med en egen variant av 'methode traditionelle'. Basvinet (Fol) jäste först av egen kraft i betongtank. En liten andel av druvmusten frystes ned under tiden för att blandas med vinet på vårkanten, i april 2024, innan andra jäsningen i butelj. För övrigt användes inga tillsatser. Här har det inte gjorts någon degorgering. så en aning jästfällning kan finnas kvar i flaskan ('col fondo')

Alkohol: 12 %

La Bohème 2023 - Marc Pesnot (Loire)

Domaine de la Sénéchalière omfattar tjugo hektar vinmark. Stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon - ibland kallad muscadet - samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade. Pesnot skördar druvorna relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Vinerna är lätt krämiga i känslan och mineraliska så att det pirrar på tungan. Törstsläckare som får vartenda skaldjur att frukta för sitt liv!

La Bohème är framställt av melon (muscadet) från stockar med 20-50 års ålder. Efter långsam pressning jäste musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och ett knappt års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Serveras kylt till det mesta från havet och håller flera dygn i öppen flaska.

Alkohol: 12 %

Classe 2023 - Jeff Coutelou (Languedoc)

Jean-François Coutelou är en samvetsgrann vinodlare, numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner helt enkelt!

Classe är en mörkfruktig mix av syrah, grenache och mourvèdre i proportionerna 40/40/20. Frukten kommer från markerna Segrairals och Sainte Suzanne strax utanför byn Puimisson, där rankorna växer i en jordmån av kalkrik lera. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.

Alkohol: 13,8 %