Beställningssortiment

Vin & Natur 35 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 78845
Pris 1392:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller två vita viner och fyra röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Bianco Vivace 2018 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

Bianco Vivace är ett lätt pärlande vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Conchetta’, som omfattar en knapp halv hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Efter omgående pressning fick musten jäsa spontant i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Vinet buteljerades tidigt med lite resterande druvsocker, som fick jäsa ut i flaskan och omvandlas till sprittande koldioxid. Inga som helst tillsatser har använts i något steg. Som gjort för att skåla in den tidiga våren utomhus i solen!

Cheverny Blanc 2018 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Bland gröna druvsorter odlar Villemade sauvignon blanc, chardonnay och romorantin - just Cheverny Blanc är en blandning av de två förstnämnda. Vinet växer upp på ett avslappnat sätt i tank med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades vita viner uppvisar alltid fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck. Serveras vid 10-12 grader och håller öppet i ett par dygn.

Giac’Potes 2018 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Giac’ Potes är ett lätt rött vin av gamay och mondeuse. De hela druvklasarna fick jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar med ett par veckors urlakning. Överspolningar mot slutet av jäsningen gav en lättsam struktur. Vinet fick sedan mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat under ett drygt halvår. Det smakar bärigt/fruktigt och smått kryddigt med mjuka tanniner. Vinet fick en minimal tillsats av svavel innan buteljering och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

“53” Les Vignes Anciennes 2018 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om och konvertera hela klabbet till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Idag odlar de ungefär femton hektar, fick med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten och har efterhand byggt upp ett rykte världen över.

“53” är en ren cabernet franc från gamla stockar planterade 1953. Rankorna står i skiffer, så uttrycket blir annorlunda än från kalkstensjordarna i Touraine. Vinet är spontanjäst i tank och lagrat i använda fat. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Det här ett snyggt medelfylligt rött med eleganta cabbiga toner och ett brett användningsområde på bordet. Serveras åt det svalare hållet och klarar både lagring och några dygn i öppen flaska.

Zig Zag 2018 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin. De odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de äntligen startade upp sin verksamhet. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Zig Zag är gjort av mestadels grenache med en mindre andel syrah, allt spontanjäst i tank utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.

La Traviesa Tinto 2018 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

La Traviesa Tinto är ett rött vin gjort av garnacha och tempranillo. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under knappt ett år i tank. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering. Drick nu eller spara i något år. Serveras bäst vid 15-16 grader.