Beställningssortiment

Varetúo 2021 – Barranco Oscuro

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 4 mars 10:00
Artikelnummer 75540
Pris 299:-
launch Beställ från Systembolaget

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. Med höjder på 1280-1368 meter över havet är det här de högsta vinodlingarna på det europeiska fastlandet. Valenzuela är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

Vingårdarna ligger utspridda bland Manuels mandelplantager på omkring 1300 meters höjd – och samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.


Varetúo 2021

‘Varetúo’ är det lokala namnet på tempranillo. Rankorna är planterade 1996 och står i familjen Valenzuelas steniga schistjordar omkring 1300 meter över havet. Jordarna är magra och steniga, bestående av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt sedan mer än trettio år, numera utan formell certifiering.

I källaren avstjälkas druvorna innan de jäser av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Efter fem dygns maceration pressas druvorna och vinet får jäsa ut och vila ett knappt år på jästfällningen i använda ekfat. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering, men vinet kan ändå ha en liten fällning i flaskan. Därför kan det vara bra att låta vinet stå upp någon timme innan servering, så att fällningen faller till botten. Drick nu eller spara i ett par år. Serveras bäst vid cirka 15 grader.

Alkohol: 14 %