Beställningssortiment

Il Trebbiozzo 2022 – I Vini di Giovanni – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 3 juli 10:00
Artikelnummer 54324
Pris 307:-
launch Beställ från Systembolaget

Giovanni Battista Mesina växte upp i de karga bergstrakterna på Sardinien. Som barn flyttade han med sin far och farfar till norra Umbrien. Familjen drevs av en dröm om drägligare arbetsförhållanden, och slog sig ned som fårfarmare ute på landsbygden nordost om Perugia. Mesinas gård uppe på kullarna ovanför Pianello består framförallt av vidsträckta betesmarker till fåren, men här finns också sekelgamla olivträd och knappt tre hektar planterade med vin. Såväl fårskötseln som jordbruket hanteras med ekologiska/biodynamiska metoder.

Druvsorterna är de lokala trebbiano, sangiovese och vernaccia rossa. Dessutom vermentino, som återknyter till Giovannis ursprung på Sardinien och kan ge komplexa och karaktärsfulla vita viner. Sedan några år tillbaka har Giovanni börjat buteljera under egen etikett, inspirerad av vänner som Danilo Marcucci och Collecapretta. I källaren är hans inställning att göra så lite som möjligt för att ge mest uttryck för frukt och terroir. Vinerna jäser av egen kraft i ståltank, med varierande tid på skalen, och buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser. Etiketterna är framställda av gräs.


Il Trebbiozzo 2022 (Umbria Bianco IGT)

Il Trebbiozzo är ett pet'nat-bubbel av trebbiano. Druvorna kommer från kullar på uppåt 400 meters höjd med jordar av märgel på kalkstensgrund. 

Vinet jäste spontant i ståltank med två dygns skalmaceration och buteljerades med lite resterande druvsocker för att sedan jäsa ut i flaska. Eftersom buteljerna inte degorgerats finns en ganska riklig och naturlig jästfällning. Häll försiktigt eller skaka flaskan, allt efter smak och tycke ; )