Pierre Beauger – Pinot Noirs 2017 (Lot PN17)

Namn:Pinot Noirs 2017 (Lot PN17)
Vinbonde:Pierre Beauger
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Montaigut-le-Blanc, Auvergne (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i tank. Efter pressning lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Pierre Beauger är en härligt udda person, något som även märks i hans viner. Att han jobbar hårt syns tydligt i händernas valkar. Pierre har sina vinmarker precis utanför Montaigut-le-Blanc, söder om Clermont-Ferrand, alltså centralorten i regionen Auvergne.

Han föddes här i närheten och hade en far som växte upp på en större familjegård där man odlade all sorts grödor. Fadern startade senare en vitlöksodling. Pierre började själv odla vin 2001 och får fortfarande hjälp av sin pappa i markerna.

Idag arbetar han med tre hektar. De flesta av odlingarna är terasser, belägna på 500-600 meters höjd, med vulkanisk jord. Hela arealen är ännu inte planterad med vinrankor, men Pierre jobbar stadigt på det.

Det flesta rankorna här har Pierre planterat själv. Unga stockar av sauvignon blanc och pinot gris och äldre med pinot noir och gamay d’auvergne. Allt odlas med ekologiska metoder, fast utan certifiering. Pierre är dock medlem i den franska organisationen AVN, L’Association des Vins Naturels, som vill utveckla en certifiering för naturvin.

Allt vin ligger på gamla fat och buteljeras när Pierre tycker att det är klart, oavsett stilen som vinet utvecklat. Ingenting tillsätts. Vinerna är några av de mer egna, udda, och triggande uttrycken av sina respektive druvor som vi stött på.