Le Grain de Sénevé – 'Roue Libre' VdF/11 2018

Namn:'Roue Libre' VdF/11 2018
Vinbonde:Le Grain de Sénevé
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Marchampt (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Brant sluttning på 450 meters höjd med sandig/grusig jord av vittrad röd granit. Marken nedanför Hervé Raveras hus.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i slutna betongtankar av mestadels hela klasar varvat med mosade bär ("semi-carbonique"). Därefter pressning och lagring i glasfibertankar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais, strax väster om Brouilly, där han och hans fru nu haft sin gård i fjorton år. 2003 lämnade han sitt tidigare yrke som sjuksköterska för att studera vinmakning vid lantbruksskolan i Mâcon. Efter två års praktik var han färdig med utbildningen, men behövde en paus och åkte då till El Salvador med sin fru i två år. Paret återvände till Frankrike i september 2006. Ett halvår senare hittade de gården med tillhörande vinmark i Marchampt, och skörden 2008 kom att bli deras första. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området, uppåt 500 meters höjd. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sina jordar med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar, samt en sekelgammal press. Gamay skördas försiktigt och läggs som hela klasar i betongtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan filtrering, klarning eller någon form av tillsatser. Vinerna är lätta och parfymerade – ren och fin saft som är lika behaglig att dricka som att dofta på tills man blir härligt berusad.