Namn: | Le Coste Bianco 2018 |
---|---|
Vinbonde: | Le Coste |
Region: | Italien - Lazio |
Ursprung: | Le Coste, Gradoli |
Färg: | Vitt |
Druvsort: | Procanico (60%), malvasia di candia, malvasia toscana och vermentino, samt en mindre andel av äldre lokala sorter. 14-åriga stockar planterade med 10 000 rankor per hektar. |
Jord: | Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån |
Odling: | Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert. |
Uppväxt: | Skördat med 30% botrytis samt avstjälkat. Spontan jäsning med kort maceration innan pressning. Två års lagring i medelstora ekliggare om 10-15 hl. Buteljerat utan klarning eller filtrering. "LE COSTE white 2018 is obtained from grapes grown in Le Coste Cru two adjacent parcels, facing east-south east, trained as a gobelet/alberello with a stake, with a prevalence of procanico grapes, planted together with vermentino and other local varieties. The grapes harvested at optimal maturity and with a good percentage of noble rot (botrytis), are then de-stemmed and placed in wooden vats. After a short maceration, they are pressed and placed in a conical French oak vat where they ferment on their lees for about a month. As soon as the fermentation is over, the wine is decanted into 10/15 hl barrels, where it stays for about 2 years. After bottling, it rests for further 18 months in bottle before being marketed." |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 13 % |
Volymer: | 750ml |
Le Coste di Gradoli startades 2005 av italienaren Gianmarco Antonuzzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gianmarco är från Rom, där han tidigare jobbade som advokat. Han trivdes dock inte riktigt med sitt yrke, varför karriären blev kort – inte ens ett år. Istället flydde han till Paris och påbörjade en mer lustdriven bana inom mat- och vinjournalistik.
Det valet var på många sätt passande för Gianmarco, men innerst inne har han nog alltid varit typen som hellre skapar något än skriver om det, så han drog vidare till Alsace för att lära sig mer om vinodling och vintillverkning hos Bruno Schueller.
Clémentine – som ursprungligen kommer från Lyon – studerade samtidigt vitikultur och oenologi i Alsace, och det var där de kom att träffas 2001. Från första stund kände sig Clémentine obekväm med mycket av det hon fick lära sig i skolan om vin – infallsvinkeln var ofta alltför teknisk och fokuserad på kemikalier. Hon ville något annat.
Gianmarco skaffade sig erfarenhet hos Didier Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet och slutligen hos Philippe Pacalet i Bourgogne, innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade hittat en övergiven egendom om tre hektar i Gradoli, en by i norra Lazio ungefär fyra mil från Medelhavet. Domänen var belägen på 600 meters höjd med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena.
Gianmarco ville att Clémentine skulle hjälpa honom med nyplanteringar i Gradoli. Hon hade aldrig haft något sådant uppdrag förut, men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet – och såklart även i varandra.
Vinmarkerna de odlar består idag av fjorton hektar fördelade över tjugotvå parceller. Tio parceller är planterade med unga rankor från 2005 och 2009 (totalt tio hektar), och de resterande fyra hektaren – som paret mestadels inte äger själva utan arrenderar – är besatta med gamla stockar där åldern varierar mellan 40-60 år.
Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I stora drag låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också sin egen kompost helt utan animaliska beståndsdelar. Från och med årgång 2017 är alla viner ekologiskt certifierade.
Jordmånen i området är generellt vulkanisk, men det är ett mischmasch av olika jordtyper med delvis andra inslag. Störst påverkan på terroiren har antagligen Lago di Bolsena – beroende av de olika parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.
Här odlas en mångfald druvsorter – däribland greghetto och aleatico, ciliegiolo och canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna. Samt procanico och ansonico, moscato och malvasia, verdello och vermentino, greco och petino, roscetto och romanesco för de vita.
Alla lägen och sorter vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt och körsbär. Vinerna har föga överraskande en smått fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara banala.
Gianmarco och Clémentine lever sin terroir och ser aldrig jobbet som färdigt. Här finns alltid något nytt att upptäcka och lära.