Le Coste – Gambrinus 2017

Namn:Gambrinus 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Le Coste, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Uppväxt:GAMBRINUS 2017, is a pure aleatico, coming from “Le Coste” gobelet/alberello vines. After 7 years from its first release, 2010, in a vintage completely opposite to the previous one, without forcing it in search of something unique, circumstances arose for a unique wine to be produced, with unique and different characteristics from those that generally occur with Alea Jacta Est. That is why we decided to release the wine by this name. Gambrinus 2010 was characterized by being born spontaneously in a strange year where, frankly, not reaching the desired maturity, we harvested the aleatico out of desperation at the end of September, putting then the whole grapes in a vat, letting the wine make itself. In 2017, however, the strong heat and drought created stress in the vineyards and in this case also the maturity was slow to arrive and in order not to be mistaken, not having much clarity on how to proceed, we put the whole grapes in a vat waiting to understand which vinification was more suitable. After three months of carbonic maceration, we pressed it and then put it in 500-liter barrels to finish the fermentation and refine for three years. After this time, the wine has reached its harmony and we have found in the latter a common thread with the previous one: when man is left to watch nature he is able to transform things in a truly exceptional way."
Alkohol:14 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Le Coste di Gradoli startades 2005 av italienaren Gianmarco Antonuzzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gianmarco är från Rom, där han tidigare jobbade som advokat. Han trivdes dock inte riktigt med sitt yrke, varför karriären blev kort – inte ens ett år. Istället flydde han till Paris och påbörjade en mer lustdriven bana inom mat- och vinjournalistik.

Det valet var på många sätt passande för Gianmarco, men innerst inne har han nog alltid varit typen som hellre skapar något än skriver om det, så han drog vidare till Alsace för att lära sig mer om vinodling och vintillverkning hos Bruno Schueller.

Clémentine – som ursprungligen kommer från Lyon – studerade samtidigt vitikultur och oenologi i Alsace, och det var där de kom att träffas 2001. Från första stund kände sig Clémentine obekväm med mycket av det hon fick lära sig i skolan om vin – infallsvinkeln var ofta alltför teknisk och fokuserad på kemikalier. Hon ville något annat.

Gianmarco skaffade sig erfarenhet hos Didier Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet och slutligen hos Philippe Pacalet i Bourgogne, innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade hittat en övergiven egendom om tre hektar i Gradoli, en by i norra Lazio ungefär fyra mil från Medelhavet. Domänen var belägen på 600 meters höjd med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena.

Gianmarco ville att Clémentine skulle hjälpa honom med nyplanteringar i Gradoli. Hon hade aldrig haft något sådant uppdrag förut, men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet – och såklart även i varandra.

Vinmarkerna de odlar består idag av fjorton hektar fördelade över tjugotvå parceller. Tio parceller är planterade med unga rankor från 2005 och 2009 (totalt tio hektar), och de resterande fyra hektaren – som paret mestadels inte äger själva utan arrenderar – är besatta med gamla stockar där åldern varierar mellan 40-60 år.

Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I stora drag låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också sin egen kompost helt utan animaliska beståndsdelar. Från och med årgång 2017 är alla viner ekologiskt certifierade.

Jordmånen i området är generellt vulkanisk, men det är ett mischmasch av olika jordtyper med delvis andra inslag. Störst påverkan på terroiren har antagligen Lago di Bolsena – beroende av de olika parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.

Här odlas en mångfald druvsorter – däribland greghetto och aleatico, ciliegiolo och canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna. Samt procanico och ansonico, moscato och malvasia, verdello och vermentino, greco och petino, roscetto och romanesco för de vita.

Alla lägen och sorter vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt och körsbär. Vinerna har föga överraskande en smått fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara banala.

Gianmarco och Clémentine lever sin terroir och ser aldrig jobbet som färdigt. Här finns alltid något nytt att upptäcka och lära.