Mai & Kenji Hodgson – Les Aussigouins 2018

Namn:Les Aussigouins 2018
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieu-dit Mont Benault, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc, rankor med 10-40 års ålder
Jord:Syd-sydvästläge med jordmån av schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning och 8-10 månaders lagring på jästfällningen i äldre barriques. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Kenji, med rötterna i British Columbia i Kanada, hade egentligen tänkt att bli ingenjör. Men en god vän ledde in honom på vinjournalistik och Kenji bestämde sig som tur var för att satsa på vin istället. För att bli en bra skribent insåg Kenji att han behövde lära sig mer om vinodling och vad som händer i källaren, så tillfälligheter och hans mammas japanska ursprung förde honom till en praktikplats på Coco Farm & Winery i Tochigi.

Väl där träffade han folk som var intresserade av naturligt framställda viner, samt fick smaka ett flertal exempel från producenter som Mark Angeli och Olivier Cousin. Kenji blev väldigt intresserad av hur de här vinerna kunde smaka så mycket och så annorlunda och bestämde sig för att gå vidare med att utforska vinmakning istället för att skriva om vin.

Kenji återvände till Kanada och fick jobb på ett vineri i Okanagan men blev inte särskilt långvarig där. Istället åkte han till Frankrike tillsammans med Mai, en japanska som han träffat i Vancouver, för att få svar på varför vissa franska viner var så goda. De hängde runt hos bland annat Claude Courtois och Mark Angeli i Loire men insåg att de behövde göra det själva för att förstå till fullo.

Så äntligen, 2010, kunde paret köpa de sin första lilla vinmark om en hektar nära Faye d’Anjou. Idag har de fyra hektar planterade med chenin blanc, cabernet franc och grolleau. Jordmånen består framförallt av schist – bäst för de vita vinerna – och lerigare jordar, mer passande för röda. Kort och gott kan man säga att Mai och Kenji fokuserar på hårt arbete i vingården för att få så friska druvor som möjligt, och sedan hålla fingrarna bort i vineriet. ”Låta naturen vara vinmakare”, som de uttrycker det själva.