La Grapperie – La Bueilloise 2017

Namn:La Bueilloise 2017
Vinbonde:La Grapperie
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Coteaux du Loir
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chenin blanc
Jord:Lera och flinta (silex)
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Pétillant naturel
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

La Grapperie startades av Renaud Guettier 2004, utan att han hade någon större erfarenhet som varken vinodlare eller vinmakare. Den relativt unge Renaud utbildade sig till agronom i Dijon, och det var där vinintresset startade på allvar – i synnerhet för viner odlade och framställda med naturliga metoder.

Att Renaud, som själv kommer från Vendôme, ett stycke väster om Orléans, valde just Coteaux du Loir som utgångspunkt för sitt vinodlingsprojekt berodde på att hans frus familj ägde en gård i Bueil-en-Touraine som paret kunde få överta – under förutsättning att de även tog sig an 86 hektar spannmål och boskap! Några vinodlingar ingick inte i dealen, så till att börja med förvärvade han en hektar vinmark samtidigt som han hyrde in sig på fyra hektar från fyra bönder, utspritt över allt som allt sjutton parceller i fyra kommuner; Bueil-en-Touraine, Dissay, Saint-Pierre and Epigné. Arbetet med spannmålen håller familjen flytande ekonomiskt och gör det möjligt för Renaud att ge vinerna lång tid i källaren. För att skaffa sig mer erfarenhet hjälpte han till hos Domaine de Bellivière i närliggande Jasnières.

Idag har Renaud lyckats knåpa ihop närmare sex hektar, fortsatt utspridda över mängd olika lägen och med en snittålder på vinrankorna som är över 70 år, varav de äldsta är 100+. Renaud är fast övertygad om potentialen i gamla vinstockar och vad druvorna från dessa kan ge i vinet. Skördeuttagen är låga och ligger som oftast på 20-25hl/ha.

Vinmarkerna är mestadels planterade med pineau d’aunis och chenin blanc samt några små skvättar côt, gamay och grolleau. Renaud är ekologiskt certifierad och sköter det mesta själv och för hand. Han var dessutom den första odlaren i Coteaux du Loir att plöja sina vinmarker med häst.

I vinkällaren tillsätter Renaud ingenting alls, och tror på att kombinationen av mogna friska druvor samt lång élevage på gamla fat (18-60 månader) ger stabila viner med stark karaktär. I Renaud Guettiers fall är det med betoning på stark karaktär – han banar ny mark för för vilka nyanser och smakspektrum som pineau d’aunis och chenin blanc kan uttrycka.