Serragghia – Serragghia Fanino 2019

Namn:Serragghia Fanino 2019
Vinbonde:Serragghia
Region:Italien - Pantelleria
Ursprung:Pantelleria, IGT Terre Siciliane
Färg:Rött
Druvsort:Catarratto & pignatello
Jord:Vulkanisk
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning med sju månaders skalmaceration i nedgrävda spanska amforor. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Gabrio Bini – mannen bakom Azienda Agricola Serragghia – var arkitekt i Milano i sitt tidigare liv. Tillsammans med sin fru Genevieve besökte han Pantelleria, den lilla vulkanön mellan Sicilien och Tunisien, första gången 1993. De blev störtförälskade, så till den grad att de köpte sig ett stycke land. Vingården är belägen i en nationalpark, med gamla vinstockar och en hektar med kaprisbuskar.

Till en början fokuserade Bini framförallt på kapris och experimenterade med vilken typ av salt som var bäst lämpat att använda. Vindruvorna sålde han än så länge. Efterhand hand kom Gabrio i kontakt med viner som framställts naturligt och blev särskilt fängslad av Pierre Overnoys stil. Plötsligt var han förälskad igen! Det här var den typen av vin han ville göra själv, och inom kort var Azienda Agricola Serragghia igång.

Idag täcker vingårdarna sju hektar, vissa på flackare mark och andra på terrasser upp till 500 meters höjd ovanför det omgivande havet. Druvsorterna som odlas är zibibbo (moscato di alexandria), carignano, cabernet, catarrato, pignatello, pinot noir och savagnin. De äldsta stockarna är uppåt 80 år gamla. Jorden är givetvis starkt vulkanisk med inslag av gnejs, obsidian (vulkaniskt glas) och lera.

I vingårdarna använder Gabrio häst för plöjning och all mark odlas ekologiskt/biodynamiskt med certifiering av Demeter och AAA. Musten jäser i nedgrävda spanska amforor och Gabrio använder inte något svavel. Det enda som tillsätts är tre stenar av obsidian i varje amfora – något som enligt gammal sägen bringar tur. Produktionen varierar mellan 5000 och 15000 flaskor. De resulterande vinerna är vilda, vackra och sinnesutvidgande. Som Pantelleria. Och som Gabrio.