Christian Ducroux – Patience 2019

Namn:Patience 2019
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Jäsning av hela klasar i sluten tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. 'Cuvée de Garde' av must från andra och tredje pressningen. Efter pressning jäser vinet ut och mognar minst tolv månader i äldre 500-litersfat (5-8 år gamla). Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Patience 2019

Om vinbonden

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Samtidigt som kulturen kring naturligt vin tog fart under 1980-talet runt ett gäng karismatiska odlare några kilometer österut i Villié-Morgon, jobbade Christian Ducroux stillsamt vidare i sitt eget lilla hörn av Beaujolais, med snarlika metoder. Gården är också i stora drag en självförsörjande farm som producerar sin egen vegetabiliska kompost.

Christian är helt inriktad på arbetet med jordarnas hälsa, eftersom levande jordar är en förutsättning för levande viner med uttryck av terroir. För att undvika kompaktering av marken utförs en ansenlig del av arbetet med hjälp av ardennerhästarna Hewan och Kaina, samt en oxe. Oxen drar långsammare än hästarna och gör det möjligt att vara mer noggrann med plogen. För att respektera mikrofloran och inte trötta ut marken plöjer Christian numera bara två-tre gånger om året.

Vinrankorna är mestadels över sextio år gamla, och han framhåller själv de låga skördeuttagen (25-30 hektoliter per hektar) samt en hög densitet av vinrankor (10 000 per hektar – sélections massales) som avgörande för kvaliteten. Jorden här består helt av vittrad röd granit. För var femte rad av vinrankor har Ducroux planterat fruktträd – äpplen, päron, aprikoser, körsbär, plommon – och buskar för att öka den biologiska mångfalden, och på marken får vildgräs, klöver, kvävefixerande baljväxter, örter och blommor avlösa varandra för att ge näring till jorden och jästkulturerna.

Så långt som bara är möjligt undviker Christian kopparsulfat på vinrankan, eftersom tungmetaller inte bryts ned utan anrikas i jorden. Istället använder han sig av biodynamiska preparat som örtteer och bockhornsklöver för att motverka oidium och peronospora. Han skördar i flera omgångar, då fruktmognaden kan skilja sig beroende på hur mycket annan växtlighet som finns runt vinrankorna på olika ställen.

Målet är att skörda mogna druvor med låga sockernivåer som översätter i modesta alkoholhalter. Jäsningarna börjar vanligen med en ”pied de cuve” – alltså en spontan förjäsning av druvor som plockats en vecka tidigare än resten. Ducroux tillsätter ingenting i sina viner, inte ens svavel innan buteljering. Förr om åren använde han ståltankar för jäsning, men har nu gått över till glasfiber och cement då han tycker att det ger mer precisa uttryck. För mognadslagringen används tankar, äldre bourgognefat och foudres.

Med sin långa erfarenhet gör Christian Ducroux viner som är täta, komplexa och lagringsvänliga.