Emmanuel Brochet – Rosé de Saignée Extra Brut

Namn:Rosé de Saignée Extra Brut
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'La Motelle', Villes-aux-Noeuds
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1965 (inköpt frukt från Emmanuels syster)
Jord:Sydvästläge i lätt sluttning
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:24 timmars skalmaceration. Spontan jäsning i använda bourgognefat med elva månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Ingen klarning eller filtrering. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 3400 flaskor.
Tillsatser:35-55 mg/l so2 efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sån där pytteliten by med en handfull bostäder, en stillsam bäck och borgmästarens hus. Inte mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit”. Där har familjen Brochet två och ett halvt hektar i ett stycke, med pinot meunier, pinot noir och chardonnay planterade i början av 1960-talet samt 1985 och år 2000. Jorden består av lera, silt och kalksten. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast från motorvägscirkusen utanför Reims och dess sydostsluttning är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka den till det sämre.

Redan som liten garçon visste Emmanuel att när han blev stor och uthyrningskontrakten för familjens vingård i Villiers-aux-Nœuds gick ut, då skulle han bruka jorden själv och göra vin av druvorna. Från första stund visste han att han ville odla med ekologiska metoder (”for the pleasure of it”, som han själv uttrycker det) och påbörjade omställningen av vinmarken 1997. Fram till och med skörden 2002 såldes alla druvor, så den första årgången som vinifierades och buteljerades under eget namn blev 2003. I huset intill vineriet bor Emmanuel med sin fru och son, men i mångt och mycket är detta en ’one-man-show’. Emmanuel gör allting själv förutom under skörden, då han får hjälp av två vänner. For the pleasure of it… nöje är något essentiellt för Emmanuel. Han gillar att ta det lugnt och metodiskt och fokusera på detaljerna.

Allt som allt blir det ungefär 13 000 flaskor champagne om året. Dessutom framställer Emmanuel en underbar ratafia av sista pressningen.