Emmanuel Brochet – Le Mont Benoit R19

Namn:Le Mont Benoit R19
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (2,5 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (35%), pinot noir (40%), chardonnay (25%). Huvudsakligen planterat 1985, pinot noir delvis planterade år 2000.
Jord:Sydöstsluttning med kalkrik jordmån av lera och silt på berggrund av krita (Campagnien)
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Årgång 2019 samt 20% reservvin. Spontan jäsning och elva månaders lagring i mestadels använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. 24 månader sur lattes. Degorgerad i september 2022 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 12 085 flaskor.
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12,5 %
Le Mont Benoit R19

Om vinbonden

Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sån där pytteliten by med en handfull bostäder, en stillsam bäck och borgmästarens hus. Inte mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit”. Här har familjen Brochet två och ett halvt hektar i ett enda stycke. Planteringarna är meunier, pinot noir och chardonnay i ungefär lika delar, från början av 1960-talet via merparten 1985 till de yngsta år 2000.

Jordmånen är relativt tung och består av lera och silt på kritgrund. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast från motorvägscirkusen utanför Reims och sydostsluttningen är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka rankorna till det sämre.

Redan som liten ’garçon’ visste Emmanuel att när han blev stor och uthyrningskontrakten för familjens vingård i Villiers-aux-Nœuds gick ut, då skulle han bruka jorden själv och göra vin av druvorna. Från första stund visste han att han ville odla med ekologiska metoder (”for the pleasure of it”, som han själv uttrycker det) och påbörjade omställningen av vinmarken 1997.

Fram till och med skörden 2002 såldes alla druvor, så den första årgången som buteljerades under eget namn blev 2003. I huset intill vineriet bor Emmanuel med sin fru och son, men i mångt och mycket är detta en ’one-man-show’. Emmanuel gör allting själv förutom under skörden, då han får hjälp av två vänner. ”For the pleasure of it” – nöje är något essentiellt för Emmanuel. Han gillar att ta det lugnt och metodiskt och fokusera på detaljerna.

Allt som allt blir det ungefär 20 000 flaskor champagne om året. Dessutom framställer Emmanuel en underbar ratafia av sista pressningen, och numera även ett eget destillat med smak av enbär och vilda blommor från skogen i Montagne de Reims.