Jean-Marie Berrux – 'Le Têtu' Bourgogne Chardonnay 2016

Namn:'Le Têtu' Bourgogne Chardonnay 2016
Vinbonde:Jean-Marie Berrux
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Corpeau, Côte de Beaune (1,5 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1984
Jord:Tyngre gul kalklera
Odling:Biodynamisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i bourgognefat av varierande ålder, från nya till åtta år gamla. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Jean-Marie Berrux växte upp på landsbygden i Savoie och hamnade i Paris tack vare en karriär inom reklamvärlden. 1999 tog han sitt första kliv mot vinmarken genom det modiga beslutet att lämna storstaden och utbilda sig till vinmakare i Beaune. Efter utbildningen jobbade han i åtta år för en domän i Saint-Romain och lyckades till slut skaffa sig lite egen mark i lerjordarna i Corpeau, kommunen som ligger alldeles nedanför Puligny och Chassagne.

Jean-Marie bosatte sig i närbelägna Meursault och började bygga sin vinkällare där. Tack vare en farbror i Savoie – en bonde som jobbade ekologiskt – var det från början självklart för Jean-Marie att jobba på det sättet själv. Han fick hjälp med råd och dåd av vänner som arbetade med naturliga metoder, och lärde sig snabbt. Första årgången blev 2004.

Idag jobbar han biodynamiskt med chardonnay i fyra parceller i Corpeau om totalt 1,5 hektar. Stockarna är planterade 1984, och allt arbete utförs för hand av Jean-Marie och hans hustru. Berrux gör ofta bara ett vin, Le Petit Têtu – ”den lille envise”, ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv. I vissa årgångar görs också Le Têtu, vilket då är ett urval av de bästa druvorna och faten.

Vinerna jäser spontant och mognar på jästfällningen under ett knappt år i 228-liters och 400-liters bourgognefat av varierande ålder, från nya upp till nio år gamla. Alla faten köps in nya – i den rikliga årgången 2018 behövdes det fem nya fat. Vanligen dras vinet om till tank precis innan det är dags för nästa skörd, och buteljeras tre månader senare utan vare sig klarning, filtrering eller tillsatser av svavel. Ungefär 9000 flaskor produceras årligen.

Ett referat från vårt besök i november 2021 finns att läsa här.