Renaud Bruyère & Adeline Houillon – Arbois-Pupillin Rouge 2016

Namn:Arbois-Pupillin Rouge 2016
Vinbonde:Renaud Bruyère & Adeline Houillon
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Pupillin
Färg:Rött
Druvsort:Ploussard
Jord:Lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Traditionell avstjälkning för hand. Spontan jäsning med uppåt 30 dagars macération semi-carbonique och lagring i rostfria ståltankar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Renaud Bruyère och Adeline Houillon lärde känna varandra på en hotell- och restaurangutbildning i Besançon. 2004 beslöt de sig gemensamt för att slå sig ner i den lilla byn Pupillin ovanför Arbois. Inom ett par år fick Renaud en tjänst hos Stéphane Tissot, medan Adeline – som är syster till Emmanuel Houillon – jobbade tillsammans med sina två bröder hos grannen Pierre Overnoy. Den första årgången de prövade att själva göra vin i liten skala var 2007.

Steg för steg har paret byggt upp sin egen familjedomän. Idag brukar de fem hektar vinmark i Arbois, Pupillin och Montigny-lès-Arsures. Från början gjordes vinerna i den lilla källaren under familjens kök, men på senare tid har de tagit över det gamla grannhuset som har fler och rymligare källarvalv. Här vilar en mångfald äldre fat från olika lägen och årgångar av chardonnay och savagnin, medan poulsard och trousseau får jäsa och mogna i tank. Biodynamiska metoder präglar verksamheten och levande viner i flaska är en självklarhet.

Vinmarker:

Pupillin ”En Aspis” (1,7 ha, AOC Arbois-Pupillin). Västerläge på 410 meters höjd, med tyngre jordmån av regnbågsskimrande märgel från Trias-perioden. Planterat med unga rankor av ploussard, savagnin, chardonnay och trousseau (à la dame) samt 0,3 hektar 60-åriga stockar av savagnin och chardonnay. De skiftande nyanserna av lera ger aromatisk komplexitet, och de vita vinerna behöver tid för att uttrycka sin fulla potential.

Arbois ”La Croix Rouge” (1,1 ha, AOC Arbois). Flackt nordvästläge på 380 meters höjd nedanför Pupillin, med jordmån av kalkrik lera. Planterat med 30-åriga stockar av chardonnay. En mer lättarbetad terroir som ger omedelbart njutbara viner med givande frukt och fin syra.

Arbois ”Les Tourillons” (0,7 ha, AOC Arbois). Västerläge på 450 meters höjd där jordmånen består av nedrasat kalkstensgrus ovanpå märgel från Lias-perioden. Samplanterad med fyra femtedelar chardonnay och resten savagnin samt lite trousseau. Stockarnas ålder är ungefär 50 år. Domänens lättaste jord som ger energiska och högspända viner med upplevd sälta och mineralitet.

Mesnay ”Les Nouvelles” (1,5 ha, AOC Arbois). Söderläge i brant sluttning på 430 meters höjd. Jordmån av kalkrik lera, med mer grus på höjden och mer lera vid foten av sluttningen. Planterat med 30-åriga stockar av chardonnay och savagnin samt 65-åriga stockar av plossard, chardonnay och melon à queue rouge. Ett fint läge som är svårarbetat eftersom det är så brant. Fr.o.m. 2019 brukas endast de 0,5 ha med gamla stockar av ploussard och melon.

Montigny-les-Arsures ”En Gaillard” (0,8 ha AOC Arbois). Västerläge med två olika delar åtskilda av en bäck. ”Le Viaduc” består av rasmassor av kalkgrus på Lias-märgel, medan ”Bacchus” är ren märgel från Lias-perioden. De är planterade med savagnin och ploussard, 50-åriga stockar i Le Viaduc samt 80-åriga i Bacchus.