Domaine la Bohème – Cailloux 2021

Namn:Cailloux 2021
Vinbonde:Domaine la Bohème
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Puy d’Anzelle, Cournon, Puy-de-Dôme (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir med små andelar gamay d'auvergne
Jord:Stenig jordmån med starka inslag av basalt
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Delvis avstjälkade druvor, delvis hela klasar. Spontan jäsning med tre månaders maceration i sluten tank ("semi-carbonique"). Tretton månaders lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml

Om vinbonden

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusen stod Frankrikes centrala delar för en viktig del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger hela fyra timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire – även vinerna skiljer sig ordentligt, bland annat eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt – en bergart som har sitt ursprung i gammal vulkanisk aktivitet – samt av lera och kalksten.

Det var 2004 som Patrick Bouju drog igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Sedan dess har han letat rätt på både kända och glömda marker i området Puy-de-Dôme. Idag odlar Patrick och han partner Justine Loiseau sju och en halv hektar i fyra byar: Égliseneuve-près-Billom, Chauriat, Corent och Cournon. Här trivs flera regionala varianter av gamay, sällsynta druvsorter som den extremt lokala mirefleurien, samt välbekanta pinot noir och chardonnay. Ute i vinmarkerna växer fruktträd bland en mångfald av blommor och örter.

Merparten av stockarna är sannerligen ’vieilles vignes’. Patricks äldsta marker är över 120 år gamla och tätt planterade – 10 000 rankor per hektar – med den lokala sorten gamay d’auvergne. De här druvorna är jämförelsevis mindre och har lite tjockare skal. Generellt sett är syran högre och avkastningen lägre, så vinerna blir mer strukturerade. I stort sett allt arbete görs för hand eller med hjälp av häst. För att stärka vinrankornas motståndskraft använder Patrick och Justine fermenterade extrakt och avkok av örter.

De olika parcellerna vinifieras var för sig, med så hälsosamma druvor som möjligt. Patrick och Justine låter vinerna finna sin balans i lugn och ro, och de ser inga som helst tillsatser på sin väg från ranka till flaska. De senaste årens vårfrost har fått paret att både söka nya samarbeten och vinifiera druvor från annat håll. Tillsammans med Jason Ligas gör Patrick vin på Samos under etiketten Sous le Végétal. I sällskap med vännerna Clovis Ochin och Action Bronson har han gjort ett par viner under namnet À la Natural. Inte minst gör Patrick och Justine vin av inköpt frukt under sin egen etikett La Bohème!

domainelaboheme.fr