Massa Vecchia – Sangiovese 2015

Namn:Sangiovese 2015
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Fornace, Maremma (Toscana IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese (planterad 2002 med sticklingar från Querciola)
Jord:Lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning. Mognadslagring i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Massa Vecchia ligger någon kilometer från den medeltida staden Massa Marittima i Maremma, södra Toscana. Gården grundades i mitten av 1980-talet av Fabrizio Niccolaini, som kom till vinets värld snarare av kallelse än av tradition. Fabrizio kom från matematikens och kemins värld och hade verkat inom den vetenskapliga världen, men fann inspiration på landsbygden och fängslades av de biodynamiska idéerna samt Fukuokas jordbruksmetod.

Han ville gå sin egen väg och sökte balans och harmoni mellan växterna, djuren och människorna och fokuserade på ett blandat jordbruk. Det började med vingården Querciola som Fabrizios pappa planterade under tidigt 1970-tal med sangiovese och trebbiano. Senare planterades två vingårdar till: Berace 1 och Berace 2. Vid det här laget hade Fabrizio gift sig och fick hjälp och råd av sin fru Patrizia Bartolini.

Gården omfattar idag sex hektar varav 3,6 hektar är planterade med vinrankor, 1,5 hektar med olivträd och resten med spannmål. Druvsorterna som odlas förutom sangiovese och trebbiano toscano är alicante bouschet och aleatico, cabernet sauvignon och merlot, malvasia nera, vermentino och malvasia bianca.

Ända sedan 1993 är Massa Vecchia ekologiskt certifierade och gör det hårda jobbet för hand, ibland med hjälp av några oxar för att plöja mellan rankorna. Man jobbar med naturen, respekterar dess cykler och tar hellre ett steg tillbaka än att manipulera de naturliga processerna. Just det långsiktiga låginterventionistiska tänkandet och respekten för jorden/terroiren har blivit ett starkt signum för Massia Vecchia.

Efter att ha jobbat sida vid sida med Fabrizio och Patrizia under många år är det sedan 2009 Patrizias dotter – Francesca Sfondrini – som är den drivande kraften bakom gården. Tillsammans med hennes man Stefano, kollegorna Daniel och Ines Wattenhofer, Thomas Frischknecht och Rocco Delli Colli jobbar de med att utveckla Massa Vecchia vidare. Fabrizio har startat ett nytt projekt, men har fortfarande ett slags konsulterande roll och bidrar med sin gedigna kunskap.

massa-vecchia.com