Massa Vecchia – Rosso 2021

Namn:Rosso 2021
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Chelini, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese (vingården hyrs sedan två år)
Jord:20 km från Tyrrenska havet på 200-500 meters höjd. Sedimentära jordarter från kvartärperioden.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna koniska ståndare av kastanjeträ (10 hl). Arton månaders års lagring i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning. Produktion: ca 3200 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av sulfiter
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Rosso 2021

Om vinbonden

I utkanten av den medeltida staden Massa Marittima, i södra Toscana, ligger Massa Vecchia. Gården grundades i mitten av 1980-talet av Fabrizio Niccolaini, som fann vinet mer av nyfikenhet än av tradition. Med en bakgrund inom matematik och kemi hade han verkat inom den vetenskapliga världen, men hittade inspiration på landsbygden och fängslades av de biodynamiska idéerna samt Fukuokas jordbruksmetod.

Fabrizio ville gå sin egen väg och sökte balans och harmoni mellan växterna, djuren och människorna, och strävade därför efter ett blandat jordbruk. Det hela började med vingården Querciola som Fabrizios pappa planterat under tidigt 1970-tal med sangiovese och trebbiano. Senare planterades ytterligare två vingårdar: Beruzzo 1 och Beruzzo 2. Vid det här laget hade Fabrizio gift sig och fick hjälp och råd av sin hustru Patrizia Bartolini.

Massa Vecchia omfattar idag 24 hektar varav omkring sex är planterade med vinrankor, ett par hektar med olivträd, och resten med spannmål och skog. Förutom sangiovese och trebbiano är druvsorterna som odlas alicante bouschet och aleatico, merlot, vermentino, malvasia nera och malvasia bianca.

Domänens ekologi går långt bortom formella certifieringar och det mesta av jobbet görs för hand, ibland med hjälp av några oxar för att plöja mellan raderna. Man jobbar i samklang med naturen, respekterar dess cykler och väntar ut de naturliga processerna. Just det långsiktiga låginterventionistiska tänkandet och respekten för jorden har blivit ett starkt signum.

Efter att ha jobbat sida vid sida med Fabrizio och Patrizia under många år var Patrizias dotter – Francesca Sfondrini – den drivande kraften bakom gården. Sedan 2019 är Fabrizio tillbaka som huvudansvarig, och driver dessutom ett litet projekt med pinot noir på högre höjder – Aia Vecchia.

massa-vecchia.com