Domaine des Miroirs – Mon rythme, son rythme 2013

Namn:Mon rythme, son rythme 2013
Vinbonde:Domaine des Miroirs
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Les Saugettes', Grusse, Jura Sud Revermont (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalk och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Långsam pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i gamla ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Första gången vi träffade Kenjiro Kagami var under ett besök hos Alsace-legenden Bruno Schueller. Året var 2010, och efter sju års arbete hos Bruno hade det blivit dags för Kenjiro och hans fru Mayumi att flytta vidare till byn Grusse i södra Jura. Där hade de kommit över tre hektar vinmark i en svindlande vacker dalgång. Det var helt enkelt dags att starta eget.

Ingenjörsutbildade Kenjiro landade i Jura eftersom han sökte kalkrika jordar att jobba med. Hans vinintresse hade tagit honom från studier i franska och skolning kring klassiska viner, via en vinmakarutbildning i Beaune med praktik i Chambolle-Musigny, till arbete hos Cornas-veteranen Thierry Allemand – samt slutligen sju år hos Schueller.

Parets marker i Grusse är planterade med savagnin, chardonnay och poulsard. Jordarna domineras av kalkrik märgel och brukas med ekologiska metoder. I den enkla källaren får vinerna ta all den tid de behöver att mogna. Mestadels i medelstora ekliggare (’foudres’),  därefter i flaska, och alltid utan tillsatser. De vita vinerna går i en särpräglat elegant stil med gul frukt och salt mineralitet.

Kenjiro och Mayumi har haft tre tuffa år med stora problem av frost och hagel. De senaste skördarna har typiskt bara gett 20 hl vin från domänens tre hektar. När vi provade tillsammans i källaren kunde vi ändå glädjas åt kvaliteten, som är extremt lovande. Årgång 2019 upplevs magisk för de vita vinerna, med stor koncentration, briljant syrafokus och ringande längd. De röda från 2020 charmerar å andra sidan med sagolikt ren och öppen frukt.

Domaine des Miroirs är utan tvekan ett av de mest intressanta namnen ur den nya generationen vinodlare i Jura. När vi tänker på de enkla förhållanden paret lever under, blir det extra sorgligt hur deras viner fallit offer för internationell spekulation. Låt oss fortsätta stötta dem så gott vi kan!