Domaine des Miroirs – I need the Sun 2015

Namn:I need the Sun 2015
Vinbonde:Domaine des Miroirs
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Grusse, Jura Sud Revermont (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalk och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med två veckors skalmaceration i ståltank. Två års lagring på jästfällningen i äldre ekliggare (tonneaux och foudres). Ingen klarning eller filtrering.

"C'est une cuvée de chardonnay, mais c'est macération. Il est encore très jeune alors comme d'habitude il vant mieux garder plus longtemps possible.”
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Vi träffade Kenjiro Kagami för första gången under ett besök hos Alsace-legenden Bruno Schueller.

Efter sju år hos Bruno var det dags för Kenjiro och hans fru Mayumi att flytta vidare till byn Grusse i södra Jura, där de 2010 kommit över närmare tre hektar vinmark i en svindlande vacker dalgång. Det var helt enkelt dags att starta eget.

Den ingenjörsutbildade Kagami hamnade i Jura för att han sökte kalkrika jordar att jobba med. Tidigare hade hans vinintresse tagit honom från studier i franska samt utbildning kring mer klassiska viner, via utbildning till vinmakare med praktik i Chambolle-Musigny, till arbete med hos Cornas-veteranen Thierry Allemand, samt då till sist sju år hos Schueller.

Markerna i Grusse är planterade med savagnin, chardonnay och poulsard. Jordarna domineras av kalkrik märgel och de vita vinerna går i en rikare stil, präglade av gul frukt och salt mineralitet. Metoderna är ekologiska, och i sin lilla källare använder Kenjiro inga som helst tillsatser. Han är definitivt ett av de mest intressanta namnen bland Juras nya generation vinodlare.