Namn: | Dolcetto d'Alba 2021 |
---|---|
Vinbonde: | Philine Isabelle |
Region: | Italien - Piemonte |
Ursprung: | Vigna Felice, Diano d'Alba (Dolcetto d'Alba DOP) |
Färg: | Rött |
Druvsort: | Dolcetto (inköpt frukt från Luigi och Massimo Veglio) |
Jord: | Kalkrik märgel |
Odling: | Ekologisk med biodynamiska insatser av Philine själv |
Uppväxt: | Full avstjälkning. Spontan jäsning med tolv dygns skalmaceration. Överspolningar ett par gånger om dagen i början av jäsningen, och mot slutet varsam pigeage. Vidare jäsning och sjutton månaders lagring i rostfri ståltank. Buteljerat utan föregående klarning och filtrering. |
Tillsatser: | Liten tillsats so2 på den avstjälkade frukten samt vid assemblage. Totalt ca 40 mg/l so2. |
Volymer: | 750ml |
Med en vacker kedja av erfarenheter, och med sin intuition som kompass, har Philine Isabelle Dienger gjort en förbluffande resa – från uppväxten i Heidelberg till att decenniet senare bli vinbonde i eget namn med vingård och källare i Barolo.
Efter gymnasiet vaknade nyfikenheten på vinet som kulturellt fenomen, och praktiskt arbete med att odla jorden kändes snart mer lockande än teoretiska universitetsstudier. Via extrajobb på en lokal restaurang fick hon kontakt med Odinstal – en biodynamisk vingård i centrala Pfalz. Här blev hon kvar i tre och ett halvt år. Under tiden klarade hon av en examen i vitikultur och oenologi i närbelägna Neustadt.
2013 fick Philine jobb hos Simonit & Sirch – turnerande beskärningsfantomer med världen som arbetsfält och massvis av kända namn på kundlistan. Hennes uppdrag hamnade i första hand i Tyskland och Österrike, men även i Italien och Schweiz. De här åren innebar dessutom ett mentorskap som gav djupare insikter och lade grunden till hur hon tänker och arbetar idag.
Ett par år senare gick hon vidare till Pranzegg, en småskalig biodynamisk vingård i Alto Adige. Året därpå fick hon jobb hos Heinrich, en av Österrikes till arealen största biodynamiska producenter. Tack vara en omfattande produktion kunde Philine vässa sina kunskaper som provare och analytiker. Samtidigt hann hon med att utveckla domänens arbete med kompost, men slutligen kände hon att hon åter ville komma närmare vinrankorna.
Efter att ha skördat vin och knutit vänskapsband med vinbönder i Langhe landade Philine i Barolo. Här började hon 2019 att göra vin av inköpt frukt som hon varit med om att odla, och fick då låna utrymme i källaren hos Marta och Carlotta Rinaldi. 2020 dök möjligheten upp att arrendera en dryg hektar i Preda, ett centralt läge i Barolo. Marken är planterad med 0,8 ha nebbiolo av äldre massalt urval, samt 0,3 ha chardonnay. Samtidigt tog hon över ett vineri i Bussia San Pietro där hon numera gör sina viner.
Philine sammanfattar kärnan i sin filosofi:
“Varsam beskärning och biodynamisk odling. Odlingen (och naturligtvis även vinifieringen) utmärks av ett enormt antal, ibland till synes triviala, manuella arbetssteg. Jag strävar efter perfektion i varje enskilt arbetssteg. Ingen sval, beräknande, cerebral perfektion. Utan en hängiven, medkännande, kulturell perfektion. Min metafor är det japanska hantverket, där vetenskap och konst öppnar sig för sig själva i varje arbetssteg. Där summan av de rituella arbetsmomenten skiljer medelmåttan från mästerskapet.”
Philines premiärårgång av barolo släpps våren 2024, men redan nu kan vi presentera små mängder dolcetto, barbera och nebbiolo.
En längre intervju finns att läsa här.