Domaine de Kalathas – Vorias 2017

Namn:Vorias 2017
Vinbonde:Domaine de Kalathas
Region:Grekland - Tinos
Ursprung:Kalathas, Tinos
Färg:Vitt
Druvsort:Rozaki, från 50-150 år gamla "krypande" rankor
Jord:Steniga terrasser på 320-400 meters höjd med sandig jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk (Dionet) med inslag av biodynamik och permakultur
Uppväxt:This cuvée is the Kalathas take on the Rozaki variety, a particularly low-acidity table grape, widely spread on the island which "exported" a lot of these generous and sunburnt clusters of blonde egg-shaped fruits to the mainland until the eighties.

"While it perfectly illustrates the challenge of a non-sulfur winemaking process when dealing with unusually high pHs (its pH regularly flirts with 3,9 to 4 !), the choice is here is to bring forth salinity with the help of a prolongated work with its fine lees. Since 2015 the Domaine has started the endeavour to vinify this variety "in purezza" for the first time. This variety despite its name does not produce a rosé wine but rather a light blonde cristalline juice.

Aromas of tender musk, peach flowers, and a slightly citrusy finish characterize this smooth and saline juice, which bears the name of our Northern wind, the Vorias.This wine is a perfect starter but also pairs very well with vegetarian cuisine, steamed greens, fresh low-fat cheeses as well as delicate fish or white meat. It is on the list of famous natural wine focused restaurants Racines NY in Manhattan, Rimessa Roscioli in Rome or La Strega in Göteborg."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml

Om vinbonden

Med start 2011 har Jérome Binda skapat ett visionärt vingårdsprojekt i Kalathas-bergen på den egeiska ön Tinos. Druvsorterna är de allra mest lokala – samt från de närmaste öarna i Kykladerna – och växer i phylloxera-fria sandiga granitjordar med stark påverkan av vindar från hav och berg.

Domänen har en hel del sekelgamla rankor som kryper utmed marken på egen rotstock, och Jérome har initierat ett program som går ut på att bevara öns vitikulturella arv genom en lokal utveckling som både involverar den yngre generationen och gamla traditionella odlingsmetoder.

Jordbruket är certifierat ekologiskt med inslag av biodynamik och permakultur, och sedan 2016 framställs vinerna helt utan tillsatser.  Allt som allt blir produktionen knappt 9000 flaskor om året.

Mer om kulturen kring mat och vin på Tinos.