Domaine de Kalathas – To Kokkino 2019

Namn:To Kokkino 2019
Vinbonde:Domaine de Kalathas
Region:Grekland - Tinos
Ursprung:Kalathas, Tinos
Färg:Rött
Druvsort:Koumariano (55%) och mavro potamisi (45%) från gamla rankor
Jord:Steniga terrasser på 320-400 meters höjd med sandig jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk (Dionet) med inslag av biodynamik och permakultur
Uppväxt:Avstjälkning för hand varvat med hela klasar. Spontan jäsning med "macération carbonique" samt "semi-carbonique" - alltså hela bär eller klasar i sluten tank under ett täcke av koldioxid. Tre veckors urlakning innan blandning av den must som runnit självmant, dvs ingen pressning. Utjäsning och nio månaders lagring i tank innan buteljering utan föregående klarning eller filtrering.

"The "Red" of Domaine de Kalathas consists in this vintage in a blend of separately-fermented Koumariano (55%) and Mavro Potamisi (45%), in different medium or small-size stainless-steel vats where alternatively ferment hand-destemmed whole berries and selected whole clusters of the two varieties, undergoing carbonic and semi-carbonic macerations for three weeks and then assembled for malolactic fermentation, without pressing, being almost entirely jus-de-goutte. Released as a primeur in the 2018 vintage as early as two months after fermentation, and after a vat aging of nine months for the 2019 vintage, it is also adapted to ageing due to a gentle but satisfactory tannic extraction and keeps delivering a very crispy fruitiness over time. Thanks to its particular balance, it combines the depth of its structuring and at times unexpected alcohol (14% in 2018) with the drinkability of a much more Northern european red wine.

It is often associated with red meat, stews, roasts, Greek but also Italian classics including the limitless pasta and pizza dishes where nearly every flavour is supported by a wheat flour base. Here is also an example of Mediterranean drinkability which sacrifices nothing to the richness of taste while being entirely devoted to display the fluidity of the water, an old winemaker's dream."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Med start 2011 har Jérome Binda skapat ett visionärt vingårdsprojekt i Kalathas-bergen på den egeiska ön Tinos. Druvsorterna är de allra mest lokala – samt från de närmaste öarna i Kykladerna – och växer i phylloxera-fria sandiga granitjordar med stark påverkan av vindar från hav och berg.

Domänen har en hel del sekelgamla rankor som kryper utmed marken på egen rotstock, och Jérome har initierat ett program som går ut på att bevara öns vitikulturella arv genom en lokal utveckling som både involverar den yngre generationen och gamla traditionella odlingsmetoder.

Jordbruket är certifierat ekologiskt med inslag av biodynamik och permakultur, och sedan 2016 framställs vinerna helt utan tillsatser.  Allt som allt blir produktionen knappt 9000 flaskor om året.

Mer om kulturen kring mat och vin på Tinos.