Namn: | Sainte-Obéissance 2018 |
---|---|
Vinbonde: | Domaine de Kalathas |
Region: | Grekland - Tinos |
Ursprung: | Kalathas, Tinos |
Färg: | Vitt |
Druvsort: | Aspro potamisi (80%) och rozaki (20%) från 100-åriga rankor |
Jord: | Steniga terrasser på 320-400 meters höjd med sandig jordmån av vittrad granit |
Odling: | Ekologisk (Dionet) med inslag av biodynamik och permakultur |
Uppväxt: | Spontan jäsning och arton månader på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Made of direct press of feet-trod Aspro Potamisi (80%) and Rozaki (20%) grapes, each being fermented separately then assembled to undergo malolactic fermentation together, this cuvée, which is made each year, sometimes keeps a little residual sugars (4 to 6 g/L), sometimes is bone-dry. It stays 16 months on the fine lees. "Sainte-Obéissance — Holy Obedience in French, the name of the small mountain chapel at the foot of the Domaine's slopes — is typical of the "umami" fingerprint of the domaine's wines, being very versatile in terms of food-pairing, accompanying a whole range of flavours, including spicyness to iodine-dominated ones. Its discrete almond bitterness is balanced with the saline touch which characterizes the very terroir of Falatados. Memory of sugar — mostly displayed through roasted pineapple aroma — is a notion often employed to describe one of the features of Aspro Potamisi variety, which gives way after a fruitful mouth to a restricted acidity in aftertaste, sustaining the appetite-enhancing drive that has made this cuvée fit to join the wine list of gastronomic restaurants such as Michelin-starred Sushi Nakazawa or nordic Aquavit in NYC, Hunan or the Greenhouse Mayfair in London, acclaimed Relæ in Copenhagen." |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 14,5 % |
Volymer: | 750ml |
Med start 2011 har Jérome Binda drivit ett visionärt vingårdsprojekt i Kalathas-bergen på den egeiska ön Tinos. Druvsorterna är helt lokala – vilket innefattar de närmaste öarna i Kykladerna – och växer i sandiga granitjordar där vinlusen inte trivs, med stark påverkan av vindar från hav och berg.
Domänen har en hel del sekelgamla rotäkta rankor som kryper utmed marken, och Jérome har tagit initiativ till ett program som går ut på att bevara öns vitikulturella arv genom en lokal anknytning som både involverar den yngre generationen och gamla traditionella odlingsmetoder.
Jordbruket är certifierat ekologiskt med inslag av biodynamik och permakultur, och sedan 2016 framställs vinerna helt utan tillsatser. Allt som allt blir hela produktionen knappt 9000 flaskor om året.